Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OTVORENJU OBNOVLJENE “SULTAN SOFI MEHMED PAŠINE” DŽAMIJE I ŠEHIDSKOG TURBETA U KOTOR VAROŠU

Svečanom otvaranju “Sultan Sofi Mehmed pašine” džamije prisustvovao je veliki broj vjernika, a Spomen obilježje šehidima svečano je otvorio ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević.

U proteklom ratu džamija u Kotoru doživjela je sudbinu ostalih jedanaest kotorvaroških džamija, zapaljena je 25. jula 1992. godine, a u narednim danima i do temelja porušena. Gotovo cijelo stanovništvo džemata u Kotoru je protjerano.

Povratkom Bošnjaka na predratna ognjišta razmišlja se o obnovi džamije, a 2002. godine i zvanično počinje njena obnova koja je trajala do 2017. godine. Uz obnovu džamije sagrađeno je i šehidsko turbe za 64 šehida ovog džemata, koji su ubijeni u ljeto 1992. godine.

Izaslanik Reis-ul-leme na otvaraju “Sultan Sofi Mehmed pašine” džamije  Nusret Abdibegović direktor Uprave za vjerske poslove IZBiH, kazao je kako je obnovom ove džamije poraženo zlo koje ju je porušilo. Istakao je da je Bosna i Hercegovina domovina sviju nas, koja se voli onako kako se vole i roditelji.

Glavni imam medžlisa IZ Kotor Varoš prof. Samir ef. Delić prilikom otvaranja džamije kazao je da je posebno ponosan na činjenicu da su džematlije ovog medžlisa uglavnom vlastitim sredstvima i uz pomoć prijatelja i dobrih ljudi za nepunih 20 godina obnovili svih 13 džamija.

Na svečanom otvaranju, mnogobrojnim vjernicima i gostima obratili su se i otpredsjednik bh. entiteta Republika srpska Ramiz Salkić, te Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti