Search

Ministar Bukvarević otvorio manifestaciju „Odbrana BiH – Igman 2015“

Danas 06.08.2015 godine na mezarju Kovači u Sarajevu Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević otvorio je manifestaciju „Odbrana BiH – Igman 2015“. U svom obraćanju ministar je istakao slijedeće:

Drage majke,sestre, očevi, braćo, djeco Šehida i poginulih boraca,

poštovani predstavnici najviših organa izvršne i političke vlasti BiH,

uvaženi predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini,

dragi  Saborci,

Zadovoljstvo mi je da Vas mogu pozdraviti u ime Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2015“ i u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i premijera Fadila Novalića.

Manifestacija Odbrana BiH Igman 2015 se 15-ti put organizuje u znak sjećanja na simbol odbrane Bosne i Hercegovine, Igman gdje su zajedničkim dejstvima brigada Armije RBiH sa područja cijele BiH zaustavljene agresorske snage i obezbjeđeno dalje normalno funkcionisanje Sarajeva – glavnog grada Republike Bosne i Hercegovine.

I ove godine ćemo aktivnostima  6-og i 7-og avgusta  kroz odavanja počasti, predavanja, sportska takmičenja, vjerski i kulturno-umjetnički prigodni program obilježiti  i sjećati se šehida i poginulih boraca Igmana, Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. Planirane su određene aktivnosti, tradicionalno i kasnije u mjesecu avgustu – počast stranim vojnicima i diplomatima, septembru  okrugli sto na temu „Uloga i značaj snaga MUP RBiH u odbrani BiH  “ i u novembru nakon obilježavanja Dana državnosti predviđeno je zatvaranje ove Manifestacije.

Oružane snage BiH, Vlada Federacije BiH,  posebno Vlada Kantona Sarajevo, općine Kantona Sarajevo, javna preduzeća i ustanove,  i resorno Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata  su do sada i ubuduće će financijski i na svaki drugi način  pomagati organizovanje ove manifestacije.

Cilj nam je da manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2015“ svake godine bude masovnija i da naša poruka  svima u Bosni i Hercegovini i okruženju bude jasna „Sjećajući se slavne prošlosti i naših najboljih  sinova, čuvajmo i gradimo cjelovitu, slobodnu i demokratsku  Bosnu i Hercegovinu – budite sa nama“.

Pozivam Vas sve da učestvujete u  nabrojanim aktivnostima

i sa posebnim zadovoljstvom Manifestaciju „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2015“  p r o g l a š a v a m  o t v o r e n o m .“

Nakon toga predsjedavajući Vijeća ministara dr. Denis Zvizdić, delegacija Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2015“, delegacija Oružanih snaga Drugi rendžerski puk, delegacija Maloljetnih branilaca pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, delegacija Općine Novo Sarajevo, delegacija Općine Ilidža su odali počast i proučili Fatihu na centralnom nišanu i turbetu prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću. Odavanje počasti i polaganje cvijeća sa defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i Korpusa ARBiH je nastavljeno na spomen obilježju u ulici Ferhadija, spomen obilježju Vječna vatra, spomen obilježju Ubijenoj djeci Sarajeva, spomen obilježju mezarje kod Alipašine džamije i spomen obilježje most Olge i Suade. Nakon toga ratne zastave su nastavile put nošene od strane učesnika marša ka Igmanu.

Program se nastavlja večeras u ratnoj džamiji na Igmanu gdje će se proučiti Tevhid, Mevlud i Zikr. Sutra se nastavlja centralna manifestacija na Igmanu i kako smo najavili autobusi prolaze sa više tačaka ka Igmanu u 08:00 sati.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti