Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ PRISUSTVOVAO AKADEMIJI OBILJEŽAVANJA DANA ŠEHIDA FBIH U BRČKOM

Brčko, 17.6.2018.godine: Trećeg dana Ramazanskog bajrama Brčko je bilo domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana šehida u FBiH.

Nakon podne namaza u džamiji u Gornjem Rahiću upriličen je defile do Šehidskog mezarja sa zastavama korpusa A RBiH. Delegacije organizacija porodica šehida i poginulih boraca svih kantona položile su cvijeće na Mezarju a potom i na Centralnom spomen-obilježju u centru Brčkog, nakon čega je u Domu kulture upriličena i Akademija u povodu Dana šehida. Iza organizacije je stala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, te kao domaćin Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Brčko distrikta BiH.

-Izuzetno mi je drago da je to ove godine Brčko pogotovo što 20 godina od rata u Brčkom nije održavana ovakva manifestacija. Drago mi je zbog toga što i ovdje žive porodice poginulih kao i širom naše zemlje – rekao je Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH.

Govoreći o statusu porodica šehida i poginulih boraca Škrijelj je kazao da ne mogu biti zadovoljni tim više što svaki kanton ima svoje propise. Postoji krovni zakon koji tretira pravo na porodičnu invalidninu, međutim, pozicija dopunskih prava je izuzetno teška, pogotovo u Brčkom.

Osim domaćina na Akademiji su govorili i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević te muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

-Naša trajna zadaća je izgradnja slobodne, cjelovite države BiH. Mi na svakom mjestu ističemo da svaki pedalj ove države podjednako pripada svakom njenom građaninu jer su se za to borili branioci BiH i to ćemo nastaviti braniti i čuvati. Naša trajna zadaća je briga o porodicama šehida, prije svega o njihovoj djeci i svim članovima njihovih porodica. Mi ćemo to činiti koliko god budemo u mogućnosti – rekao je Bukvarević.

U Brčkom su tokom obilježavanja Dana šehida bile prisutne delegacije svih kantona. Preko 250 akreditovanih članova porodica predstavlja najveći broj prisutnih gostiju do sada na ovakvoj manifestaciji. Doprinos Akademiji su dali i Mješoviti hor BZK “Preporod” Brčko, diplomirani glumci Sadika Kahrimanović i Ermin Avdić, te mlada Irma Hajdić.

U okviru obilježavanja Dana šehida FBiH, posjećen je i Gradačac, gdje je položeno cvijeće na centralnom spomen obilježju i organizovan obilazak Kule Huseina kapatena Gradašćevića, „Oklopnog voza“ i spomenika svim šehidima i poginulim braniteljima, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, „Ljilan“ iznad Gradačca.

Uime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, na spomen obilježjima, cvijeće je položio i odao počast dijete šehida Adnan Mujčić.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti