Search

Ministar Bukvarević prisustvovao obilježavanju 25. godina od odbrane Tuzle

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe i minutom šutnje jučer je na Brčanskoj Malti u Tuzli počelo  obilježavanje 25. godišnjice od organiziranog pružanja otpora agresoru, zahvaljujući čemu je spriječeno ponavljanje već viđenih scenarija koji su u tom periodu zadesili mnoge druge bosansko-hercegovačke  gradove. Obilježavanju je prisustvovao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević.

Na 15. maja 1992. godine pripadnici tadašnjih novoformirane Vojske Jugoslavije (JNA) i Vojske Srpske Republike, koji su u kamionima natovarenim oružjem, municijom i zapaljivim materijama napuštali Tuzlu, sukobili su se sa policajcima, koji su pratili izlazak kolone iz grada. Nakon što su počeli pucati po građanima, policijskim patrolama i okolnim zgradama, te kada je pala prva civilna žrtva i nakon ranjavanja dvojice policajaca, tuzlanski su policajci ˝na vatru odgovorili vatrom˝. Tom je prilikom došlo do zapaljenja kamiona u kojima su stradali vojnici, kojima je komandovao Mile Dubajić.

15. maj 1992.g. je dan koji je zlatnim slovima upisan u histoji grada Tuzle, to je dan kad su branioci Tuzle osujetili plan JNA i srpskih paravojnih jedinica da okupira grad. Na Brčanskoj malti se desio najveći sukob između, na jednoj strani JNA i srpskih paravojnih jedinica sa braniocima grada, kada su prilikom dogovorenog izlaska iz grada, pripadnici JNA i srpske paravojne jedinice otvorili paljbu na građane i objekte te počeli sa razaranjem grada. Branioci grada su uzvratili na paljbu i osujetili plan da se izdvajanjem iz kolone  zauzmu strateska mjesta u gradu i sam grad zauzme.

Združenim snagama CJB Tuzla, Teritorijalne odbrane i jedinica Patriotske lige Sjeveroistočna Bosna, agresor  je zaustavljen i tim činom je odbranjen grad. Tuzla je imala najbolju namjeru da isprati kolonu iz grada, kao što se potvrdilo i dva dana kasnije, kada je ispraćena kolona s Aerodroma Dubrave bez ijednog problema.

Petnaestog maja 2017. godine se  obilježava jedna od pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine, pripadnika svih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odbranjen je grad Tuzla, odbranjeno naružanje Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine i time omogućeno da se brane i drugi dijelovi Bosne i Hercegovine – istakao je federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Ministar Bukvarević se obratio i na svečanoj sjednici povodom 25. godina odbrane Tuzle, a svemu je prethodilo polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomen obilježju poginulim učesnicima NOR-a 41-45.g., poginulim braniteljima u oslobodilačkom ratu 92-95.g. te u Aleji mladosti u Slanoj banji u Tuzli.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti