Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ: TRUDILI SMO SE DA BUDEMO ISTINSKI SERVIS BORCIMA

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević u intervjuu za Faktor se osvrnuo na rezultate rada u mandatu koji se privodi kraju. Govorio je i o tome da li se moglo više učiniti za demobilisane borce te zašto još nije donesen njihov zakon. Osvrnuo se i na opstrukcije drugih ministarstava kod donošenja boračkih zakona i poručio kako se on i svi oni koji se bore i rade za funkcionalnu, cjelovitu i demokratsku BiH, neće nikada umoriti.

Najprije da nam kažete koliko ste zadovoljni urađenim u mandatu koji se privodi kraju?

– Imajući u vidu da je ovo jedan od najzahtjevnijih resora kao i to da sam zatekao izuzetno tešku situaciju u oblasti revizije boračkih prava, zajedno sa svojim saradnicima trudili smo se prije svega da ovu oblast dovedemo u zakonske okvire. Prva faza revizije je u završnoj fazi, pregledano je 140.000 predmeta korisnika prava u oblasti boračko invalidske zaštite i ostalo je svega još za pregled oko 700 predmeta. Dostignuti obim prava za boračku zaštitu nije umanjivan baš onako kako smo i naveli u svom programu. Isplaćivali smo sve invalidnine i naknade bez ijednog dana kašnjenja za 92.000 korisnika i za te namjene u ovom mandatu je isplaćeno više od milijardu i 200 miliona KM. Ratnim vojnim invalidima i drugima boračkim kategorijama isplaćeno je više od 20 miliona KM zaostalih obaveza i prethodnog mandata, takozvane retroaktive.

Šta je još urađeno u vašem mandatu za borce?

– Kroz izmjene i dopune zakona riješili smo pitanja ranjenih na prvoj borbenoj liniji kao i onih RVI koji su bili po logorima i onih koji su iz zaštićene zone UN-a Srebrenica. Vratili smo u pravo na penzije 1.146 porodica šehida i poginulih boraca, a kojima je to pravo bilo oduzeto. Zatim, vratili smo pravo za 11.800 boraca na isplatni koeficijent kojima je taj koeficijent u prethodnom mandatu smanjen od 20 do 50 posto. Priznali smo status maloljetnih demobilisanih boraca i povećali im procenat invalidnosti za deset posto. Nakon pet godina povećali smo isplatni koeficijent za invalidnine i naknade. Prvi put nakon 22 godine od agresije uspostavili smo jedinstven Registar pripadnika oružanih snaga BiH i korisnika boračkih prava.

Da li biste izdvojili još nešto ?

– Postigli smo Sporazum između Vlade i boračkih organizacija da se u narednih pet godina dostignuti nivo izdvajanja za boračka pitanja u iznosu od 315 miliona KM godišnje neće umanjivati. Pomogli smo u zapošljavanju oko 3.000 djece šehida i poginulih boraca. Putem naših transfera koji se odnose na podršku zapošljavanju i samozapošljavanju, kao i za pomoć u liječenju, za pravnu pomoć, za stambeno zbrinjavanje i za pomoć u troškovima sahrana i dženaza svake godine direktno finansijski podržano je više od 6. 000 boraca i članova njihovih porodica, a samo prošle godine kroz transfer za pomoć demobilisanim borcima direktnu finansijsku pomoć dobilo je više od 18.000 boraca. U ovom mandatu izgrađeno je više spomen-obilježja, a ja ću izdvojiti najveći “Ljiljan” u Grdačcu, Spomen-obilježje na Ćorkovači, generalu Naniću i centralno obilježje u Modriči. Trudili smo se da budemo istinski servis borcima i članovima njihovih porodica.

Kolika je odgovornost na jednom ministru za pitanja boraca?

– Odgovornost je izuzetno velika jer prije svega imamo obavezu brige za najvažniju kategoriju građana BiH za porodice šehida i poginulih boraca, za RVI i njihove porodice kao i za demobilisane borce i članove njihovih porodica. Želim ovom prilikom napomenuti da je ovo ministarstvo prije svega nadležno i zaduženo po Zakonu o pravima boraca za invalidnine i naknade za porodice šehida i poginulih boraca, za RVI kao i za dobitnike najvećih ratnih priznanja, a da su kantonalna ministarstva kroz zakone o dopunskim pravima zadužena prije svega za brigu o demobilisanim borcima. Ovo posebno ističem iz razloga što je u ovoj oblasti podijeljena nadležnost između kantona i Federacije BiH.

Da li se moglo više učiniti za najugroženiju boračku kategoriju, nezaposlene demobilisane borce, one koji su u godinama, a nemaju nikakva primanja?

– Naravno da se moglo i moralo učiniti mnogo više na poštivanju Zakona o pravima boraca koji propisuje prednost u zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica. Da se poštovao ovaj član, danas mi ne bismo imali ovoliki broj boraca na birou za nezaposlene.

Kako gledate na to da vjerovatno ni u ovoj godini neće biti donesen zakon o demobilisanim borcima?

– Izuzetno mi je žao što predloženi Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nije usvojen u Parlamentu FBiH, a koji je predložila Vlada FBiH jer je on predviđao 15 prava i kaznene odredbe za one poslodavce koji ne budu dali prednost borcu i članu njegove porodice kod zapošljavanja. Predložio sam i Uredbu o osnovnom osiguranju za borce koji nemaju nikakvih primanja i očekujem da se ona nađe na sjednici Vlade čim prije jer zaista trebamo pomoći borcima koje je sustigla starost ili bolest, a nemaju drugih primanja.

Koliko se politikanstvo umiješalo u donošenje ovog važnog zakona?

– Nažalost, politikanstvo i lažno dodvoravanje borcima, nejedinstvo u predstavljanju boraca su doveli do toga da smo imali na Parlamentu usvojene amandmane koji su pravno neprovodivi i koji nisu imali finansijsko pokriće. Na sve to tekst zakona je u Zastupničkom i Domu naroda usvojen u različitim tekstovima i to je dodatno zakompliciralo donošenje ovog zakona. Zaista je izuzetno teško reći kad će taj Zakon konačno biti usvojen na Parlamentu. Lično podržavam formiranje Fonda za borce koji bi se punio od poreza na kladionice kao i iz ušteda na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i iz kantonalnih ministarstava za boračka pitanja. Taj fond bi se usmjerio ka demobilisanim borcima za rješavanje boračkog dodatka.

Kako gledate na to da ste kod donošenja boračkih zakona imali svojevrsne opstrukcije od Federalnog ministarstva finansija Jelke Milićević, ali i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare kod potpisivanja zakona?

– Federacija BiH je izuzetno komplikovano uređena i vrlo često imamo situaciju da oni koji žele kočiti napredak BiH koriste, ili bolje rečeno, zloupotrebljavaju svoje funkcije i odugovlače sa svojim obavezama kako bi riješili neka druga politička pitanja. Naša obaveza je da uspostavljamo funkcionalan sistem i da rješavamo otvorena pitanja, da rješavamo zadatke koje smo usvojili u agendi. Mogu samo poručiti da se mi koji se borimo i radimo za funkcinalnu, cjelovitu i demokratsku BiH, nećemo nikada umoriti.

Da li vam je to što ste i sami bili borac pomoglo kao federalnom ministru za boračka pitanja?

– Ja sam u svom životu najponosniji na činjenicu da sam od juna 1991. bio u organizaciji priprema za odbranu BiH, da sam bio komandir prve specijalne čete PL-a Tuzle, da mi je komandant bio Senad Hodžić – Crni labud i naravno da sam od aprila 1992. do februara 1995. bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Najvažnije mi je da moji saborci iz Patritske lige i iz Specijalne jedinice Crni labudovi kao i veliki broj mojih saboraca iz ARBiH i iz MUP-BiH mi svakodnevno šalju podršku jer znaju da ih ja nikada nisam izdao.Smatram da mi je u ova teška vremena izuzetno puno pomoglo to što sam i sam bio pripadnik Armije RBiH.

I na kraju, šta očekujete od izbora?

– Bosanci su pametan narod i oni znaju kad i od koga dolaze opasnosti. Očekujem da građani izaberu patriotski opredijeljene i patriotski dokazane kandidate koji će čuvati i razvijati našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

faktor.ba

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA

ODGOVORI NA NAJČEŠĆE
POSTAVLJENA PITANJA

DOKUMENTI

Ostale aktuelnosti