Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U RADNOJ POSJETI OPĆINI JAJCE

Danas je u radnoj posjeti Općini Jajce boravio Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević sa saradnicima.

Radnom sastanaku u Kabinetu Načelnika Općine Jajce Edina Hozana prisustvovali su, uz Ministra Bukvarevića i Šerif Patković predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH, Esad Crnica direktor Kantonalne uprave za pitanje borca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata SBK, Bajro Makić zastupnik u Parlamentu F BiH i Mirko Ljubez predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce. Razgovaralo se o stanju boračke populacije na području općine Jajce i podrške koju Općina Jajce pruža udruženjima i udrugama.

Ministar Bukvarević sastao se i sa predstavnicima općinskih boračkih organizacija i razgovarao na temu aktuelnog stanja položaja i prava boračke populacije na području općine Jajce. Sastanku su prisustvovali predstavnici petnaest boračkih udruga i udruženja proisteklih iz Armije R BiH i HVO-a.

Razgovaralo se o aktuelnom statusu i pravima boračkih kategorija na ovom području, a najviše interesa izazvalo je pitanje revizije, te prijedlozi izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i Zakon o boračkim organizacijama.

Izražavajući zadovoljstvo što je posjetio Jajce i susreo se sa predstavnicima boračkih organizacija, koje su, kako je istakao Ministar Bukvarević, naši partneri u razgovorima, želja nam je da definišemo, zajedno, sistemska rješenja kroz izmjene i dopune zakona.

„ Želimo prestati sa parcijalnim rješenjima, a ono što nas raduje i danas, jeste potpuna podrška našim projektima zapošljavanja i samozapošljavanja boraca, prije svega zapošljavanju djece poginulih boraca, djece šehida”, naglasio je u obraćanju medijima Ministra Bukvarević ističući da se samo kroz zajednički nastup predstavnika općina, kantona i boračkih organizacija zajedno sa Federalnim ministarstvom, Vladom i Parlamentom mogu iznalaziti najbolja rješenja, kako za boračku kategoriju tako i za državu BiH.

„Mnogo je problema vezanih za reviziju i svako se mora pojedinačno rješavati. Pružićemo, u skladu sa zakonskim rješenjima,  podršku svim borcima, jer su u pitanju ljudske sudbine, a ovo je najvažnija kategorija građana” istakao je Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. U narednom periodu potrebno je, kroz zakon, definisati reprezentativne predstavnike boračkih organizacija i potaći na zajednički nastup, ocjenio je Ministar Bukvarević i dodao da je želja Ministarstva da udruženja ubuduće nastupaju udružena, zajedno, jer sadašnji broj boračkih organizacija je izuzetno veliki i ne doprinosi boljem položaju boračkih kategorija.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istakao je da u narednom periodu potrebe i probleme boračkih populacija treba rješavati zajedno, uključujući sve nivoe vlasti od općinskog, kantonalnog, federalnog do državnog.

„Svima nam je obaveza da, probleme ove najosjetljivije kategorije stanovništva, rješavamo zajedno i uložimo puno truda, energije i dobre volje”, istakao je Načelnik Hozan govoreći o tome da Općina Jajce daje finansijsku i svaku drugu podršku radu općinskih udruženja i udruga. Godišnje, kroz Program za projekte boračkih populacija iz Budžeta Općine Jajce izdvoje se sredstva u iznosu od 120.000,00 KM, a ova populacija prepoznata je i kroz općinske  projekte samozapošljavanja, stipendije, poticaje u poljoprivredi, pomoć u liječenju i drugo. Načelnik Hozan najavo je i uskoro početak izgradnje šehidskog spomen obilježja u Jajcu i dvije stambene zgrade za potrebe boračkih populacija i pozvao Ministarstvo da ovim projektima pruži podršku.

 

kabinet ministra: preuzeto od Službe za informisanje općine Jajce

Ostale aktuelnosti