Search

Ministar Lokmić na 27. Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić učestvuje na 27. Euroazijskom ekonomskom samitu koji se održava u Istanbulu.

Ovaj samit organizuje Fondacija Marmara iz Turske, a okuplja veliki broj dužnosnika i privrednika iz brojnih zemalja svijeta. Kao Fondacija, Marmara Group radi na daljem jačanju duboko ukorijenjenog prijateljstva i ekonomskih odnosa između Turske i drugih zemalja među kojma je i Bosna i Hercegovina.

Euroazijski ekonomski samit održava se svake godine uz aktivno učešće stručnjaka i donosilaca odluka u oblastima sigurnosti, ekonomije, društva, politike, energetike i sigurnosti na nacionalnoj i međunarodnoj areni. Cilj samita je da se pomogne privrednicima, političarima i akademskoj zajednici da sarađuju na pitanjima ekonomije, demokratije i sigurnosti okupljajući ih na ovoj platformi. Prvi Euroazijski ekonomski samit održan je uz učešće sedam zemalja, a danas se održava uz učešće skoro 50.

Na samitu je istaknut značaj jačanja integracija Bosne i Hercegovine sa Turskom kao i značaj otvaranja pregovaračkih procesa, koji zasigurno predstavljaju novu širinu između ove dvije prijateljske zemlje na principima šire zdravstvene njege boračke populacije.

– Zadovoljstvo mi je što imam priliku da se obratim ovako eminentnom skupu, impozantnog broja predstavnika vlade Republike Turske i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Moje zadovoljstvo je još veće, jer okupljanje istovremeno predstavlja i građenje prijateljstva između naših zemalja kroz razvijanje širokih saradnja. Danas zajedno razmatramo temu koja ima izuzetno važan značaj ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelo čovječanstvo. Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine ima zadatak da doprinosi globalnom miru, da resornim kategorijama pružimo najviše što možemo. Svjesni smo važnosti dijaloga, diplomatije i saradnje međunarodnih partnera kako bismo spriječili eskalaciju sukoba i radili na očuvanju stabilnosti i mira.  Živjeti u miru, nije samo izazov, već i moralna i politička odgovornost koju dijelimo kako bismo stvorili bolju budućnost za sve nas. Siguran sam da će tokom ovog foruma u ovom čudesnom gradu Istanbulu, biti uspostavljeno mnoštvo poslovnih i prijateljskih veza, koje će biti temelj buduće saradnje. Mi, kao društvo, moramo se okrenuti izgradnji mostova umjesto zidova, jačati međusobno povjerenje i surađivati na rješavanju problema koji nas muče. Mir nije samo izbor, već obaveza koju dugujemo budućim generacijama, istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti