Search

Ministri Bukvarević i Jusko dogovorili zajedničku pomoć Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije

Sarajevo, 06.02.2019. godine: U sjedištu kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja danas je održan sastanak federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salke Bukvarevića i predsjednika UO Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esada Delića sa kantonalnim ministrom za boračka pitanja Ismirom Juskom.

Tema sastanka bila je aktuelna problematika boračke populacije, s posebnim akcentom na položaj i potrebe branilaca koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine i protiv kojih se vode sudski procesi.

Ministar Bukvarević informirao je kantonalnog ministra da su četiri boračka udruženja osnovala Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, polazeći od inicijativa i zahtjeva udruženja i pojedinaca da se pruži pravna i druga pomoć našim braniocima, ali da trenutna sredstva nisu dovoljna da se adekvatno pomogne svim braniocima i njihovim porodicama. Za 2019. godinu u Budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000,00 KM, od čega 350.000,00 KM kao pomoć u sufinansiranju Fondacije, što je nedovoljno.

Stoga su federalni ministar i delegacija Fondacije pokrenuli akciju obilaska svih načelnika i premijera kako bi ih upoznali sa problemima u kojima se naši branioci svakodnevno nalaze. „Nerijetko, porodice osumnjičenih ili optuženih branilaca dovode se na rub egzistencije, tako da mi kao društvo imamo obavezu da i njima pomognemo, a trenutna sredstva nisu dovoljna“, kazao je Esad Delić, predsjednik UO Fondacije.

„U posljednje vrijeme svjedoci smo učestalog podizanja optužnica protiv branilaca Armije RBiH, a sudski postupci iziskuju velika finansijska izdvajanja. Interes svih nas je da obezbijedimo svim našim braniocima Armije RBiH da imaju mogućnost da dokazuju svoju nevinost ali i časnost Armije RBiH čiji su bili pripadnici“ kazao je, između ostalog ministar Bukvarević.

Ministar Jusko je obećao pomoć Fondaciji te iznio opredjeljenje da oba ministarstva trebaju zajednički djelovati na svim poljima kako bi se obezbijedila što kvalitetnija pomoć svim našim braniocima. Kazao je i kako su i federalno i kantonalno ministarstvo za boračka pitanja servis svim braniocima, te je najavio i neke zajedničke projekte koje će ova dva ministarstva realizirati u budućnosti.

Na kraju je zaključeno da je boračka populacija najzaslužnija za odbranu domovine te da smo zahvaljujući njihovoj žrtvi opstali i odbranili i državu ali i naš narod.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti