Search

Na današnji dan prije 24 godine ubijena je tuzlanska mladost

Tuzla, 25.05.2019.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je sa delegacijom u ime Vlade Federacije BiH prisustvovao komemorativnom obilježavanju posvećenom sjećanju na sve civilne žrtve rata na Slanoj Banji te komemoraciji i polaganju vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji u Tuzli.

Prije 24 godine u Tuzli se dogodio najteži zločin nad civilnim stanovništvom koji je počinjen na okupljalištu mladih, odnosno Kapiji. Građani su se i danas s bolom u grudima i suzama u očima prisjetili 71 osobe koja je usmrćena agresorskom granatom. Komemoracija na Kapiji počela je stihovima Mehmedalije Maka Dizdara “…ovdje se ne živi samo da bi se živjelo, Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo, Ovdje se umire da bi se živjelo…”. Nakon toga uslijedilo je kratko podsjećanje na uzroke i početke agresije na BiH, a zatim su tuzlanski glumci pročitali imena civilnih žrtava rata koje su ubijene na području Tuzle.

Kobnog 25. maja 1995. godine, tačno u 20:55 sati granata ispaljena sa srpskih položaja sa planine Ozren na glavnom okupljalištu u centru Tuzle usmrtila je 71 osobu, a život je od tog trenutka u cijelosti promijenjen kod skoro 200 ranjenih. Prosjek dobi ubijenih građana je 21 godina, a najmlađa žrtva je dvoipogodišnji Sandro Kalesić kojeg je geler pogodio u srce dok je sjedio s roditeljima u jednom kafiću.

Ovim povodom ministar Bukvarević je kazao da zločin na Kapiji govori o karakteru agresije na Bosnu i Hercegovinu: „Danas smo ovdje da odamo dužnu počast nevino stradaloj mladosti Tuzle i Bosne i Hercegovine, koja je stradala u stravičnom napadu na grad Tuzlu. Nažalost, tokom cijele agresije agresor je prije svega imao za cilj da ubije što više civila i nedužnih građana, te da uništi državu. Ovih dana se borimo sa pravdom, istinom, sa dokazivanjem istine o brutalnoj agresiji na naš narod i državu i moramo istrajati u toj borbi, a posebno u borbi da za stravične zločine i masakre odgovaraju ratni zločinci, počionioci i nalogodavci“ zaključio je ministar Bukvarević.

Masakr na Kapiji poznat je i kao zločin nad tuzlanskom mladošću a današnje obilježavanje počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama u kompleksu Slana Banja gdje se i nalazi vječno počivalište ubijenih. Zatim je održana i komemoracija te je položeno cvijeće i odata počast civilnim žrtvama na mjestu stradanja, odnosno Kapiji, a u 20:55 sati oglašavanjem sirene Tuzlaci će se prisjetiti stravičnog trenutka kada je prije 24 godine bačena granata.

Za masakr na Kapiji u Tuzli pravosnažno je osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić. Iza zatvorskih rešetaka trebao bi provesti 20 godina, međutim, on se nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji.

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona danas je na području Tuzlanskog kantona proglašen Dan žalosti. S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti