Search

NA KOVAČIMA OBILJEŽENA 14. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

NA KOVAČIMA OBILJEŽENA 14. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena je 14. godišnjica smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Sarajevo, 19.10.2017.godine: Cvijeće na Izetbegovićev mezar, i na centralno spomen-obilježje šehidskog mezarja, položile su delegacije s državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Cvijeće je položio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata doc.dr.Salko Bukvarević.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je nakon obilježavanja godišnjice kazao da je Alija Izetbegović koji je prije 14 godina umro još živ kao mislilac, po reakcijama onih koji ga ne vole, a još više po reakcijama i akcijama onih koji ga vole.

– Snimaju se raznovrsni filmovi u nekoliko država o Aliji Izetbegoviću, iz čega se može vidjeti da je itekako živ – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je činio sve da se spasi mir, a tokom rata da se sačuva supstanca BiH i ideja države.

– Nema dovoljno svijesti o takvom djelovanju od svih naroda u BiH – istakao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je kazao da je Alija Izetbegović nesumnjivo najznačajnija ličnost u novijoj historiji BiH i da će zauvijek ostati nepobitna istina da je pod njegovim vodstvom BiH postala nezavisna, međunarodno priznata i samostalna.

– Bio je državnik, humanist, mislilac i njegove poruke su i danas aktuelne. Zalagao se za cjelovitu, demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda na svakom pedlju – naveo je Džaferović.

Odavanju počasti pridružili su se predstavnici nekoliko država koje imaju ambasade u BiH.

U povodu godišnjice u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti održana Akademija ”Alija Izetbegović”.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti