Search

NA MEZARJU KOVAČI I VJEČNOJ VATRI POLOŽENO CVIJEĆE POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH

NA MEZARJU KOVAČI I VJEČNOJ VATRI POLOŽENO CVIJEĆE POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Sarajevo 01.03.2018.godine: Delegacije svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine predvodio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, a zajedno sa  premijerom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem, odavanju počasti je prisustvovao i doc. dr. Salko Bukvarević – federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje Vječna vatra i na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku, spomen-parku Vraca kao i groblju Lav, Sv. Matko, Sv. Josip i mezarju Stadion.

Na današnji dan prije 26 godina proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti