Search

Obilježavanje 20. godišnjice otvoranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

Ministar Lokmić prisustvovao  20. godišnjici zvaničnog otvaranja Memorijalnog centara Srebrenica–Potočari, Spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.

Ovom prilikom prisutnima obratio se predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, nakon čega je uslijedilo video-obraćanje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona koji je službeno otvorio ovaj memorijalni kompleks 20.09.2003. godine kao tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, i Menachema Z. Rosensafta, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

U sklopu prigodnog programa prikazan je kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992.-1995.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je jedinstvena institucija koja se bavi sjećanjem na genocid iz jula 1995. godine u Srebrenici, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka pa do kraja rata. Koji pokušava na sve načine skrenuti pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini.

Naknadnim ukopavanjima po nekoliko stotina žrtava, uglavnom na datum sjećanja na genocid, ovaj memorijalni centar sa mezarjem je uspostavljen kao mjesto trajnog očuvanja sjećanja na srebrenički genocid i kao opomena budućim generacijama na ratne strahote i posljedice koje mogu iz svega toga proisteći.

U Memorijalnom centru danas se mogu vidjeti izložbe posvećene ubijenim, svjedočenja preživjelih i porodica žrtava genocida, multimedijalna soba, kao i prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i na domaćim sudovima.

Ostale aktuelnosti