Obilježavanje 28. godišnjice pogibije Zaima Imamovića

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice pogibije komandanta i heroja Zaima Imamovića.

Zaim Imamović poginuo je u 34 godini života, 9. oktobra 1995. godine na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede na treskavičkom visu Čelina, samo dva dana prije uspostave trajnog primirja u BiH.

Tokom rata šest puta je ranjavan. Poginuo je na dužnosti komandanta 14. divizije ARBiH i bio je jedini major koji je bio komandant divizije, a njegov ukupan uticaj na saborce učinio ga je istinskim herojem.

Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga u BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“.

– Ovo je prilika da svojim prisustvom pokažemo da nikada nećemo zaboraviti doprinos šehida i poginulih boraca koji su branili i odbranili BiH, koji nisu dočekali da uživaju u slobodi za koju su se dugo i požrtvovano borili. Zaim Imamović je oličenje bosanskohercegovačkog čovjeka, veliki patriota i primjer kako se voli i brani država Bosna i Hercegovina i svoj grad. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja, komandanta brigade bosanske Armije, rahmetli Zaima Imamovića jednog od odabranih heroja koji su zadužili našu zemlju i narod,- istakao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti