Search

OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA U GORAŽDU

Goražde je danas domaćin centralnog obilježavanja Dana šehida u Bosni i Hercegovini, a tim povodom u ovom herojskom gradu okupile su se porodice šehida i poginulih boraca iz šest kantona Federacije BiH i Brčko distrikta BiH.

Program obilježavanja počeo je na centralnom šehidskom mezarju Kolijevke uz učenje dove i polaganje cvijeća, a potom je to učinjeno i na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda gdje je priređen prigodan program u znak sjećanja na poginule borce BiH koji su za njenu odbranu dali svoje živote.

Pomoćnik federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Mirza Terzo, naglasio je da su ovakvi događaji prilika da se okupe porodice i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Prilika je ovo da zahvalimo majkama i očevima koji su nam podarili takve sinove koji su uspjeli odbraniti državu. Koliko god da uradimo ne može biti dovoljno da nadoknadimo sve, ali pokušavamo maksimalno .Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza, sjećajmo ih se i u njihovoj hrabrosti i smjelosti tražimo inspiraciju za naše sadašnje i buduće borbe. Neka nove generacije naših potomaka uče na tim vrelima, da čuvaju i brane djelo koje su oni podigli – slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Cijela Bosna i Hercegovina je, kako je jednom prilikom rekao naš prvi predsjednik Alija Izetbegović, jedno veliko mezarje njezinih najboljih sinova.
Zato smo danas ovdje, da zahvalimo majkama i očevima što su nam podarile takve hrabre sinove i kćeri, bez kojih mi danas ne bi bili ovdje.
U vremenu koje je pred nama, dokazat ćemo da njihova borba i njihova žrtva nisu bile uzaludne. Mnogo je toga urađeno, ali se obavezujemo da ćemo i dalje raditi na unaprijeđenju Vašeg statusa i rješavanju problema koji budu pred nama. Vi ste naša obaveza i naš emanet – kazao je Terzo u svom obraćanju .

“Pred ovakvim skupom teško je govoriti, u ovom svetom danu izuzetna je čast i zadovoljstvo družiti se sa vama u herojskom Goraždu. Ništa se ne dešava slučajno pa ni ovaj događaj i zato zahvalnost Organizaciji porodica šehida FBIH koji su donijeli odluku da druženje bude u BPK Goražde”, poručio je Avdo Mirvić, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Almin Škrijelj predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBIH ističe kako je materijalni momenat važan za svakoga pa i porodice šehida, ali da je jednako važno sjećanje.

“Svi mi moramo od nečega živjeti na ovom svijetu i postoji ta vrsta naknade za izgubljene živote, ali sjećanje na naše najbolje sinove je nešto što je jako važno za svaku porodicu šehida jer ako počnemo zaboravljati ono što su ti ljudi uradili 90-tih godina vrlo brzo ćemo potonuti. Ako su oni tada bili spremni pokloniti svoje živote za odbranu BIH mi trebamo bar toliko biti spremni da njegujemo sjećanja, pričati o njihovoj hrabrosti i njihovim podvizima, sjećati se njihovih porodica i učiniti da se lijepo osjećaju u vremenu u kome živimo, biti sretni da te porodice žive u našem komšiluku”, kaže Škrijelj.

Sa centralnog spomen obilježja upriličena je šetnja gradom do Centra za kulturu Goražde gdje je održana akademija povodom Dana šehida, a porodice šehida i poginulih boraca polaganjem cvijeća na spomen obilježje odale su počast i ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina.

Kabinet

Ostale aktuelnosti