Search

Obilježen 5. maj – Dan sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade Sarajeva

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić odao počast i prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995.

Povodom 5. maja – Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, delegacije svih nivoa vlasti zajedno sa porodicama žrtava, okupili su se danas pred Spomenikom 1.601 ubijenom djetetu tokom opsade grada.

Počast najmlađim Sarajlijama ubijenim tokom agresije osim roditelja i članova njihovih porodica odale su delegacije Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Grada Sarajeva, Vlade Kantona Sarajevo i brojne druge.

” Sarajevo se danas sjeća svoje ubijene mladosti. Ovo spomen obilježje svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva, o ubijenoj djeci tokom najduže i najmračnije opsade jednog grada. Imamo trajnu obavavezu da njegujemo kulturu sjećanja kako bismo stradale sačuvali od zaborava. Danas je i prilika da uputimo poruku cijelom svijetu da ovo što se dogodilo u Sarajevu, da se nigdje i nikada ne ponovi. Bol koju nose roditelji ubijene djece je nenadoknadiva “, kazao je ministar Lokmić.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. U toku opsade u Sarajevu je ubijeno 1.601 dijete. Svirepo su ubijana na igralištima, u školi ili dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć.

Ostale aktuelnosti