Search

Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovala obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Tešnju.

Delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskommezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

U ime članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića cvijeće su položili savjetnici. Cvijeće na mezarju položili su također i drugi predstavnici općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti, kao i predstavnici boračkih organizacija.

Obilježavanje 1. marta–Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Građani Bosne i Hercegovine odabrali su put nezavisnosti na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od 64 posto građana s pravom glasa koji su se odazvali glasanju, na pitanje da li su za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH-Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, 99,44 posto glasalo je “za”.

Za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Povodom 01. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je položeno cvijeće i na Centralno spomen obilježje u Tešnju. Cvijeće je položila delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Neka vječno živi naša jedina domovina Bosna i Hercegovina!

Ostale aktuelnosti