Search

OBILJEŽEN DAN ODBRANE TUZLE: KAKO JE BRČANSKA MALTA 15. MAJA POSTALA BRANA AGRESIJI NA BOSU I HERCEGOVINU

Tuzla, 15.5.2018.godine: Polaganjem cvijeća na spomen obilježju na Brčanaskoj Malti odata je počast onima koji su odbranili Tuzlu. Počast su odali njihovi saborci, predstavnici Grada, Kantona, Federalnog ministarstva za pitanje boraca na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem, porodice poginulih boraca, kao i učenici Osnovne škola Brčanska Malta.

Nakon polaganja cvijeća svečana kolona se uz limenu muziku uputila ka Slanoj Banji gdje je također odata počast borcima, zlatnim ljiljanima i svim žrtvama rata. Bivši pripadnici ratnih jedinica policije i Armije BiH, kao i predstavnici tadašnje vlasti, podsjetili su se na značaj 15. maja kao jednog od najvažnijih datuma u novijoj historiji Tuzle.

Prilikom izlaska iz Kasarne „Husinska buna”, 15. maja 1992. godine, pripadnici JNA i paravojne formacije tzv. Republike Srpske izazvali su incident pucanjem iz vatrenog naoružanja po raznim objektima u naselju Slavinovići, nakon čega je donesena odluka Kriznog štaba općine Tuzla da se “na vatru odgovori vatrom”.

Ovaj slučaj, poznat kao “Tuzlanska kolona” bio je i još je predmet sudskih procesa u kojima poražena strana na svaki način pokušava događaj ovaj prikazati kao zločin protiv pripadnika JNA.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević naglasio je odbrambeni karakter Armije RBiH, koja nije činila sistematska zlodjela, niti rušila bogomolje.

– Nedaleko od nas ovdje je pravoslavna crkva i sve druge crkve za koje nikada nismo pomislili nešto da uradimo. To je dokaz da smo drugačiji od agresora i zbog toga smo mi i odbranili BiH – istaknuo je Bukvarević.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti