Search

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

Dana 02.10.2017.godine polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim  borcima i šehidima ispred zgrade Općine Novi Grad i svečanom akademijom, obilježena je 25. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i devete godišnjice od osnivanja Udruženja Druga viteška Novi Grad-Sarajevo.

Pored federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata doc.dr. Salke Bukvarevića i ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše, obilježavanju je prisustvovao i veliki broj zvaničnika sa federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa, te pripadnici Druge viteške brigade, preživjeli borci novogradskih brigada, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i građani.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obratio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata doc.dr. Salko Bukvarević, koji je prisutnima čestitao godišnjicu brigade u ime Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva, te je naglasio da ne smijemo da zaboravimo da nismo isti kao agresor i da sa ponosom kažemo da smo mi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– U Bosni i Hercegovini nisu bile zaraćene strane, već je bio agresor i branioci države Bosne i Hercegovine i to je istina koju moramo prenositi mladim generacijama. Naša zadaća je da branimo i gradimo Bosnu i Hercegovinu i da se brinemo o stradalnicima agresije na našu državu, a kojih je oko 130 000 i zato vas molim da podržite formiranje jedinstvenog Registra boraca – rekao je ministar Bukvarević.

Skupu se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, prisutnima je čestitao godišnjicu brigade, istakavši da je ovo prilika za obilježavanje jedne od  najvažnijih pobjeda jedinica u sastavu Prvog korpusa Armije Republike BiH. Govorio je o ratnom putu Druge viteške brigade i njenom velikom značaju u odbrani BiH, na sarajevskom, igmansko-trnovskom, treskavičkom, crnorječkom, ali i fojničkom i bihaćkom ratištu.

Istakao je da je 7.000 boraca pokazalo neviđenu hrabrost u odbrani  Sokolja, Buća Potoka, Boljakovog Potoka, ali i oslobađanju Žuči, Treskavice, Bjelašnice i Crnoriječke visoravni.

Na svom viteškom ratnom putu, 38 pripadnika ove brigade odlikovano je najvišim ratnim odlikovanjem “Zlatni ljiljan”.

Za naročito ispoljene zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine, zaštiti građana, iskazanoj hrabrosti, odlučnosti i požrtvovanju u izvršavanju borbenih i drugih zadataka, kao i ostvarenim ukupnim rezultatima u borbi protiv agresora, 15. aprila 1993. godine Naredbom Štaba vrhovne komande OS RBiH, a povodom prve godišnjice Armije RBiH, Drugoj motorizovanoj brigadi dodijeljen je i počasni naziv “Viteška”.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti