Search

Obilježena 28. godišnjica najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao komemorativnom obilježavanju posvećenom sjećanju na sve civilne žrtve rata na Slanoj Banji te komemoraciji i polaganju vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji u Tuzli.

Danas se obilježava 28. godišnjica od dana kada su 25. maja 1995. godine od granate ispaljene s položaja Vojske RS ubijeni 71 mladić i djevojka, a preko stotinu teže ili lakše ranjeno u Tuzli.

U delegaciji Vlade Federacije BiH predvođenoj premijerom Nerminom Nikšićem su zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, federalni ministar trgovine Amir Hasičević, te federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Danas je u Federaciji BiH Dan žalosti, a u skladu sa Odlukom Vlade FBiH donesenoj na posljednjoj sjednici zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je da izvršioci zločina moraju odgovarati, te da smatra da će doći vrijeme kada će se ovi datumi obilježavati kao dan žalosti u cijeloj zemlji.

– Evo 28 godina nakon zločina, nakon pravosnažne presude, izvršilac i ratni zločinci za koje se intimno pitam kako mogu zaspati, kakva je njihova savjest, nisu isporučeni pred lice pravde. Kamo sreće da agresije i rata na BiH nikada nije bilo i da nije bilo ovih zločina. Nažalost, oni su se desili i kada su se desili izvršioci moraju odgovarati i po ljudskim i božijim pravima. I što se prije suočimo sa istinom, što prije one što su ovo uradili izvedemo pred lice pravde, veća nam je šansa da se okrenemo budućnosti i da žrtvama osiguramo smiraj i njihovim porodicama konačno neku satisfakciju. Dočekali smo prvi put da u Federaciji BiH imamo Dan žalosti, a ja smatram da će doći vrijeme kada ćemo ovakve datume shvatati kao dan žalosti u cijeloj zemlji – rekao je premijer Nikšić.

“Za sve građane Tuzle, 25.maj je dan žalosti, boli i tamne tuge koja je ista kao i prvog dana. Na ovakav dostojanstven način, komemorativnim obilježavanjem 25.maja, njeguju se sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina na Kapiji kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini. Kapija se ne smije nikada zaboraviti”,- istakao je Lokmić.

Sat prije podneva na tuzlanskoj Kapiji započelo je komemorativno obilježavanje 28. godišnjice, a bit će okončano večeras u 20.55 sati kada će se oglasiti sirene u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost.

Ostale aktuelnosti