Search

Premijer Novalić i ministar Bukvarević učesnici Marša mira

Premijer Novalić i ministar Bukvarević učesnici Marša mira

 

Mravinjci, 10.07.2020. godine: Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pridružili su se rano jutros učesnicima Marša mira na početku treće, ujedno i posljednje, dionice u Mravinjcima.

 

Ova ruta je dugačka oko 25 kilometara. Na ovoj ruti učesnici prolaze i Kamenica brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je tad bilo i zarobljeno.

“Obaveza mi je kao čovjeku proći bar dijelom rute Marša mira. Ovo je minimum doprinosa koji možemo dati za sjećanje na sve one koji su jula 1995. prošli ovim putem iz Srebrenice, ali i sve one koji su u Srebrenici ili na ovom putu ubijeni”, kazao je premijer Novalić u Mravinjcima.

Ovogodišnji Marš mira, 16. po redu, organiziran je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.

Marš mira, ukupne dužine gotovo 100 kilometara, predvode preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti.

Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na Maršu mira pridružuju se brojni građani Bosne i Hercegovine, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.

Ostale aktuelnosti