Search

Obilježena godišnjica Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Tuzla, 27.09.2019. godine: Svečanom akademijom u tuzlanskom “Mejdanu” obilježena je 27. godišnjica od formiranja Drugog korpusa Armije RBiH a među brojnim gostima bili su član Predsjedništva BiH Šefk Džaferović i federalni ministar za pitanja boraca i invalda odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Veliki broj učenika i građana, na početku akademije, ispratio je defile ratnih zastava jedinica Armije RBiH, koje su branile najveću slobodnu teritoriju tokom agresije na našu zemlju.

Prisutnima se obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao:

“Ovom prilikom želim da istaknem važnost njegovanja pobjedničke dimenzije Armije Republike BiH i pobjedničkog mentaliteta, za koji su nam dale osnov veličanstvene oslobodilačke operacije iz 1994. a posebno iz 1995. godine.  To je od posebnog značaja u današnjem političkom kontekstu, gdje naša zadaća ne može biti svedena samo na odbranu interesa države BiH od političkih nasrtaja retrogradnih sila. U periodu koji je pred nama, od najvećeg je interesa da krenemo u političko oslobađanje javnog prostora u BiH, koji je već decenijama kontaminiran retrogradnim politikama i ideologijama. Ovo govorim iz razloga što danas te retrogradne snage žele političkim sredstvima ostvariti ono što nisu uspjele tokom agresije. Pri tome, žele izjednačiti odgovornost i reći da smo svi isti” rekao je, između ostalog, Džaferović.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je da s ponosom ističemo da smo pripadali Armiji RBiH, onoj koja je časno branila sve građane, državu i hiljadogodišnju tradiciju suživota.

“Mi koji smo u vlasti nastojimo pomoći svim kategorijama koje su zaslužne za odbranu. Pozivam vas da čuvamo našu državu BiH, jer nam je ona ostala u amanet od naših šehida i poginulih boraca. Mi borci moramo čuvati jedni druge između sebe, ali i tražiti da se branioci puno bolje poštuju u cijeloj državi” poručio je ministar Bukvarević.

Na svečanoj akademiji prikazan je kratki film o ratnom putu Drugog korpusa armije RBiH, a tokom defilea zastave svojih jedinica nosili su ratni komandanti, odlikovani heroji, djeca šehida i poginulih boraca.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti