Search

Obilježena godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića – heroji ne umiru, oni žive vječno

Nišići, Živinice, 25.10.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao obilježavanju godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela Komande 210. viteške brigade. Brojne delegacije, među kojima i delegacija Vlade Federacije BiH predvođena ministrom Bukvarevićem, položile su cvijeće i odale počast na mjestu pogibije, ispred spred spomen-obilježja na Nišićima kod Olova.

Obraćajući se prisutnima ministar Bukvarević je evocirao uspomene na ratne godine ali i na hrabrost Nesiba Malkića i njegovih saboraca. Podsjetio je da je “za sve branioce opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, zato što se nakon više od 400 godina pojavila generacija koja je po prvi put branila svoju državu, identitet, ognjišta, komšije i sve građane kojima je domovina bila u srcu i koji su Bosnu i Hercegovinu osjećali svojom jedinom domovinom.”

Formiranjem 210. brdske brigade Nesib Malkić postaje njen prvi komandant. Formiranjem operativne grupe 6 (OP-6), koja je bila pod direktnom komandom Glavnog štaba Armije RBiH, postaje načelnik štaba te OG. Nakon zločina u Stupnom Dolu koji su počinile jedinice HVO-a, brigada kojom je komandovao Nesib Malkić je dobila zadatak da ovlada Varešom. Poginuo je tokom pripreme ovog zadatka, za vrijeme komandantskog izviđanja. Ukazom Predsjedništva RBiH, 6. decembra iste godine dodijeljen mu je Zlatni lijljan, za herojski doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor. Nesib Malkić je posthumno odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1996. godine, posthumno je unaprijeđen u čin brigadira Armije RBiH.

Nakon polaganja cvijeća na mjestu pogibije, delegacije su položile cvijeće i odale počast i na centralnom spomen-obilježju i pored biste heroja Nesiba Malkića u Živinicama, a u Velikoj sali BKC-a u Živinicama upriličena je i akademija „U spomen našim herojima”.

Obraćajući se na akademiji kojoj je prisustvovao uz brojne delegacije i veliki broj učenika ministar Bukvarević je kazao:”Naši bosanski šehidi su nam ostavili u amanet državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će se poštovati ljudska prava i slobode i u kojoj ćemo svi zajedno nastaviti da živimo i gradimo bolju budućnost. To je naša zadaća, naš amanet koji smo od njih preuzeli mi koji smo živi i zbog toga nam je trajna zadaća da obilježavamo ovakve datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i da s ovog i ovakvih mjesta šaljemo poruke našim prijateljima i neprijateljima da su patrioti zajedno, da smo jedinstveni, i da će amanet koji smo preuzeli od naših bosanskih šehida čuvati i sačuvati Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.”

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti