Search

Obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH

Kovači/Sarajevo, 08.08.2019. godine: Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 94. godišnjica od rođenja prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, te prvog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Obilježavanju 94. godišnjice rođenja prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine prisustvovale su brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević te brojni  gosti i prijatelji, poštovaoci lika i djela Alije Izetbegovića.

U ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, cvijeće je položio i počast odao ministar Salko Bukvarević sa delegacijom Koordinacije boračkih organizacija.

Prisustni su podsjetili da je Alija Izetbegović bio na čelu BiH u vremenu kada je bilo najteže ovoj zemlji i uspješno je vodio BiH. Poručeno je da svi treba da budemo zahvalni rahmetli predsjedniku, na svemu što je učinio za BiH. “Ako bismo htjeli da tražimo riječi koje bi bile najprimjerenije za život i ukupno djelovanje rahmetli predsjednika, onda su to riječi borba za slobodu, borba za demokratiju, borba za cjelovitu i demokratsku BiH” zaključio je u svom obraćanju Džaferović.

Alija Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu, a odrastao i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Dobitnik je niza priznanja i nagrada, kao što su Nagrada Kralja Fejsala za služenje islamu, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El Mundo”, izabrao ga je 1995. za ličnost godine u svijetu. Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Umro je 19. oktobra 2003. godine i ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Dženazi je prisustvovalo više od 100.000 osoba, među kojima su bili brojni međunarodni i domaći zvaničnici.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti