Search

OBILJEŽENE GODIŠNJICE ARMIJE RBIH I 7. KORPUSA U TRAVNIKU

Travnik, 07.04.2018.godine: U Travniku je jučer u velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik održana centralna manifestacija obilježavanja 26 godina od formiranja Armije Republike BiH i 24 godine od osnivanja 7. korpusa Armije RBiH.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojne delegacije sa državnog, federalnog, kantonalnog i općinskih nivoa vlasti, te predstavnici boračkih organizacija i vjerskog života.

Iako je formiran tek  07. aprila, 1994. godine, 7. korpus Armije RBiH svojim oslobodilačkim pohodima dao je veliki doprinos u odbrani domovine. Krenuvši tada u oslobodilačko-ofanzivna dejstva nijednog dana se nije zaustavio, a 1995. godini poznatom operacijom oslobađanja Vlašića u nemogućim vremenskim polarnim uslovima, borci savladavaju najveći vrh Vlašića i najavljuju „Bosansko proljeće“ sa Vlašića, kazao je brigadir Remzija Šiljak, predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH i član OO manifestacije, te dodao da borci zaslužuju da to što su učinili ostane zapisano i da će u ovoj godini raditi na izradi „Monografije 7. korpusa“, svojevrsnog spomenika o borcima.

Prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Tahir Lendo, te pozvao sve da se uključe u realizaciju projekta Monografije 7. korpusa koja bi trebala biti završena naredne godine na 25. godišnjicu.

U ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, prisutnima se obratio general Ramiz Dreković, koji je naglasio kako borci nisu zaboravljeni i kako je naša dužnost da se i dalje brinemo o onima koji su najviše dali za našu domovinu. Napomenuo je da ovo Ministarstvo nastoji da zbrine sve borce kroz Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, te je pozvao sviju da podrže usvajanje ovog zakona.

Sedmi korpus sa briljantnim vojnim operacijama je obezbijedio mjesto u historiji BiH, kazao je penzionisani  general Fikret Ćuskić, koji je bio zamjenik komandanta 7. Korpusa, te posebno izdvojio „Kuprešku“ i „Vlašićku“ operaciju, kazavši da se Kupreškom operacijom napravio značajan strateški preokret na ratištu BiH, a Vlašićkom se poslala poruka dušmanima da je Armija RBiH sazrela za izvođenje operacija u najsloženijim uslovima.

-Travnik je mjesto gdje je skinuta kapa Republike Srpske zahvaljujući ovom prostoru i njegovoj širini i površine duše i srca ljudi koji žive tu 7. Korpus je imao i podršku da odavde preokrene i utiče na promjenu karaktera odbrambeno-oslobodilačkog rata iz odbrambeno u oslobodilački, samim oslobađanjem Kupresa i Vlašićkom operacijom – rekao je general Ćuskić.

Prisutnima su se također obratili i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, te u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH general Selmo Cikotić.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti