Search

Potrebna veća uključenost svih institucija u podršku povratnicima u bh. entitet RS

Kotor-Varoš, 28.03.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević zajedno sa članovima prvog Predsjedništva Muslimanskog omladinskog saveza (MOS) posjetio branioce povratnike u manjem bh. entitetu.

Članovi nekadašnjeg MOS-a su odlučili da svojim ponovnim okupljanjem i organiziranjem daju doprinos i podršku svojim saborcima u manjem bh. enititetu, te su nakon posjete Foči ovaj put posjetili i iz vlastitih sredstava obezbijedili i uručili stipendije učenicima u Kotor-Varoši.

Domaćini susreta bili su Udruženje za održivi povratak, suživot i toleranciju i Kotorvaroškoj dolini i Medžlis Islamske zajednice Kotor-Varoš koji su podsjetili da je u prethodne četiri godine resorni ministar „izbrisao” entitetsku granicu u oblasti ostvarivanja boračkih prava, tako da su borci, sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, po prvi put mogli aplicirati na sve transfere Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovaj iskorak je borcima povratnicima izuzetno značio te su posebno iskazali zahvalnost resornom ministru za razumijevanje i pomoć koju im je ukazao na ovaj način. Podsjetili su i na druge projekte u kojima je učestvovalo Federalno ministarstvo kao što je izgradnja Spomen-obilježja šehidima u krugu “Sultan Sofi Mehmed pašine” džamije i održavanje mezarja na ovom području.

Ministar Bukvarević je sa borcima povratnicima govorio i o drugim problemima sa kojima se oni i njihove porodice suočavaju u manjem bh. entitetu. Naglasili su da je problema mnogo i zbog toga je iznimno važno da postoje kancelarije koje pružaju pravnu i drugu pomoć borcima u ovom dijelu BiH. Kazali su i da je neophodna jača institucionalna pomoć našim borcima na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, jer su se borci borili za cijelu državu i sve njene građane te da današnja posjeta treba biti primjer drugim institucijama, organizacijama i pojedincima da daju svoj doprinos i podršku ljudima koji su se vratili u manji bh. entitet i koji žive od vlastitog rada.

Tokom posjete i susreta sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš i udruženjem povratnika u ovoj sredini, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, problemima i izazovima s kojima se suočava boračka povratnička populacija, te budućim planovima i projektima Ministarstva na području  Kotor-Varoši. Ministar Bukvarević je ovom prilikom Medžlisu IZ Kotor-Varoš uručio 50 knjiga koje će obogatiti biblioteku Medžlisa.

Bez obzira na uslove u kojima žive, borci kažu da ostaju na svojim ognjištima gdje odgajaju i svoju djecu. Vjeruju u prosperitet i bolji život svih ljudi u našoj domovini ali da na tom putu moramo bili složni, jedinstveni i zajedno djelovati.

Ovom prilikom nekadašnji članovi MOS-a, prvi predsjednik MOS-a Nedim Dizdar  i Mensur Bektić, su uručili i stipendije za dva učenika, Edvina Alekića i Nihada Letića koji pohađaju osnovnu školu i dva srednjoškolca, Muniba Hibića i Našida Škorića, a Ministarstvo je obezbijedilo poklone u vidu školskog pribora i opreme za ova četiri učenika.

Delegacija je obišla i spomen-obilježje čiju je izgradnju pomoglo i Federalno ministarstvo, kao i prostorije čija je adaptacija u toku, a u kojima će se nakon sanacije nalaziti i kancelarija Federalnog ministarstva i Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju i Kotorvaroškoj dolini. U novim prostorijama nastavit će se pružanje pravne i druge pomoći našim borcima povratnicima koji ističu da bez institucionalne pomoći život u ovom dijelu naše domovine nije moguć. Dogovoren je i nastavak saradnje i podrška projektima u 2019. godini.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti