Search

POČINJE MANIFESTACIJA ODBRANA BIH – IGMAN 2018 – DOĐI I POSVJEDOČI ISTINU

Sarajevo, 1.8.2018.godine: Manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2018”, koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve koji su branili državu BiH od agresora, bit će održana 2. i 3. augusta pod sloganom “Dođi i posvjedoči”.

Otvorenje manifestacije će početi u 10.00 sati u Memorijalnom centru Kovači, i bit će nastavljeno vjerskim programom na šehidskom mezarju Kovači, misom zadušnicom i parastosom za duše poginulih boraca Armije RBiH.

Drugi dan manifestacije bit će otkriveno rekonstruirano spomen-obilježje na Velikom Polju, a potom će biti održan defile ratnih zastava i veterana Armije RBiH i MUP-a BiH, čas historije, sportska takmičenja, vjerski, kulturni i umjetnički program uz obraćanje zvaničnika BiH.

Na konferenciji za medije predsjednik i potpredsjednik Glavnog odbora manifestacije, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, direktor Fonda Memorijala KS Suad Zijadić, i sekretar manifestacije Hamdija Hasanović predstavili su program manifestacije.

Oni su istakli da je cilj manifestacije čuvati i njegovati kulturu sjećanja na šehide i poginule borce, branioce domovine BiH, te slati poruku istine o časnoj  odbrani BiH.

– Mi veterani Armije Republike BiH i MUP-a RBiH smo i dalje u stroju onih koji se bore, čuvaju cjelovitu, slobodnu, demokratsku državu BiH. Pozivamo sve veterane, porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, patriote BiH da budu s nama u petak na Igmanu sa jasnom porukom „Dođi i posvjedoči istinu” o odbrani države BiH – kazao je Bukvarević.

Također je i ministar Fišo pozvao sve u BiH, veterane, porodice, patriote da dođu na Igman i uveličaju skup kojim se ovjekovječuje pobjeda najslavnije i najčasnije Armije RBiH.

Da bi manifestacija, kao i uvijek do sada protekla dostojanstveno, bit će angažiran MUP KS, hitna i vatrogasna služba KS i očekuje se oko 10.000 posjetilaca.

Za one koji žele biti dio manifestacije, dio sjećanja na heroje domovine BiH, osigurano je 20 autobusa koji će iz Sarajeva voziti za Igman. Autobusi su osigurani i iz drugih kantona.

Kao i svake godine, i ove godine posjetitelji će biti posluženi tradicionalnim vojničkim grahom.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti