Search

ODATA POČAST AMERIČKIM DIPLOMATAMA JOSEPH KRUZEL, ROBERT FRASURE, SAMUEL NELSON DREW I FRANCUSKOM VOJNIKU STEPHEN REAULT

ODATA POČAST AMERIČKIM DIPLOMATAMA JOSEPH KRUZEL, ROBERT FRASURE, SAMUEL NELSON DREW I FRANCUSKOM VOJNIKU STEPHEN REAULT

Na Igmanu je 19.avgusta 2017. godine održana komemorativna ceremonija povodom 22.godišnjica tragične pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika. Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton rekao je da su to nevidljivi heroji mira koji su omogućili generacijama nakon njih da žive normalno.

U okviru programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“, između ostalih većinom već realizovanih aktivnosti, planirano je i predviđeno obilježavanje 22. godišnjice pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika.

Ceremonija je održana je na mjestu njihove pogibije, uz vojne počasti i uz prisustvo najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ambasade SAD i Ambasade Republike Francuske u BiH, predstavnika Štaba NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, vojno-diplomatskog kora u BiH, delegacije Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“, predstavnika institucija vlasti u BiH i međunarodnih organizacija u BiH, kao i pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vijence su, u ime Predsjedništva BiH, položili izaslanici Igor Planinčić i Dževad Mahmutović, ministrica odbrane odbrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SAD u BiH NJ.E Maureen Cormack, otpravnica poslova Ambasade Republike Francuske u BiH Catherine Veber (Ketrin Veber) i komandant Štaba NATO u Sarajevu brig.general Robert A. Huston.

Ispred Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“, cvijeće su položili podpredsjednik Organizacionog odbora Suad Zijadić i grupa za protokol.

Podsjećamo da su 19. avgusta 1995. gospoda Joseph Kruzel, Robert Frasure i Samuel Nelson Drew, američke diplomate iz kabineta Richard Holbrooke, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Billa Clinton i francuski vojnik Stephen Reault, tragično izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti