Search

Odata počast poginulima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu: Uspomenu na naše branioce čuvat ćemo dok smo živi

Sarajevo, 03.05.2019. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je sa drugim delegacijama institucija i boračkih udruženja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, odala počast borcima i građanima Sarajeva koji su stradali na tom mjestu prije 27 godina.

Simboličnim skupom prisutni su poručili da žele odati počast onima koji su istinski branili grad od agresora. Delegacije i veterani su položili cvijeće i odali počast pored spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija.

“Drugog maja 1992. godine izvršen je žestok napad, Jugoslovenska vojska je izabrala da bude agresor. Dragi saborci zahvaljujući vama BiH je sačuvana. To je najveća pobjeda u periodu agresije. Potisnuli smo treću vojnu silu u Evropi. Ipak, zabrinjava nas neistina koja se priča o 3. maju. Sukob je izazvala Jugoslovenska vojska, oni nisu ispoštovali dogovor i otvorili su vatru na branioce Sarajeva. Mi da smo bili zločinci mi ranjene ne bi sproveli do bolnica niti bi zarobljene razmijenili. Poručujemo da nismo zločinci, mi smo branili naš grad”, poručio je Vahid Alić iz Udruženja Zelene beretke.

Prije 27 godina Sarajevo je prolazilo kroz ključne trenutke koji su odredili sudbinu grada i države. Hrabri momci u patikama stali su u odbranu grada, a okupljeni saborci danas su poručili da njihov doprinos nikada ne smije biti zaboravljen.

Podsjećamo, kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije izetbegovića, koji je zarobljen od strane JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti