Search

Ministar Bukvarević: Ideja države Bosne i Hercegovine živi i ovdje u Prijedoru u punom kapacitetu

Ministar Bukvarević: Ideja države Bosne i Hercegovine živi i ovdje u Prijedoru u punom kapacitetu

Na poziv Udruženja Veterani Krajine ARBiH 1992-1995 Prijedor  federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević sa podpredsjednikom NSRS Senadom Bratićem i predsjednikom Saveza RVI Federacije BiH  Esadom Delićem   prisustvuje  obilježavanju dana Državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru. Ministar Bukvarević, podpredsjednik Bratić  i  predsjednik Delić su  prvo  posjetili  sjedište udruženja gdje su sa rukovodstvom Veterana Krajine razgovarali o aktuelnim pitanjima iz nadležnosti boračkog ministarstva .

Zatim su u Ćaršijskoj džamiji u Prijedoru klanjali džumu namaz, te nakon toga  posjetili  porodicu narodnog heroja Adila Bešića.

Ministar Bukvarević je potom sa mnogobrojnim delegacijama  boračkih udruženja i predstavnicima Bošnjaka i povratnika u organima manjeg BiH entiteta odao počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježju u Kozarcu, šehidskom mezarju Rizvanovići  i mezaristanu Skela u Prijedoru.

Nakon toga je održana Svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH u prostorima hotela „Stacatto“ u Prijedoru. Obraćajući se prisutnima ministar Bukvarević je poručio: „da Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavaju danas svi oni kojima je Bosna i Hercegovina država, koju vole i u kojoj grade budućnost. Danas je i dan kada se sa ponosom sjećamo naših šehida i poginulih boraca, ali i antifašista iz vremena 1941-1945 koji su u temelje Bosne i Hercegovine ugradili svoje živote.

Želja nam je da se BiH razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu za koju su oni dali živote.

Važno je da šaljemo poruku iz Prijedora, Srebrenice, Zvornika, Foče da su i  oni dio Bosne i Hercegovine i obaveza nas koji živimo u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Bihaću da pomognemo ovim krajevima. Prenijeti ću poruku Sarajevu da ideja države BiH ovdje živi u punom kapacitetu,da ovdje ima ljudi koji obilježavaju Dan državnosti, ali i da je potrebno da mi svi skupa pomognemo u narednom period da na ovom prostoru bude što je više države BiH” – naglasio je Bukvarević.

Domaćin i organizator Svečane akademije,   Udruženja Veterani Krajine ARBiH 1992-1995 Prijedor  na kraju je federalnom ministru  Salki Bukvareviću uručio najveće priznanje:  „Plaketu Udruženja“  za izuzetan doprinos u radu i realizaciji programskih ciljeva udruženja.Plakete su uručene i Medžlisu IZBiH u Prijedoru i Senadinu Jakupoviću „Ćelebija“ doo Prijedor.

Ostale aktuelnosti