Search

Odavanjem počasti braniocima BiH počelo obilježavanje 25. godišnjice Teritorijalne odbrane Republike BiH

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) – U sklopu obilježavanja 25. godišnjice ustroja Teritorijalne odbrane (TO) RBiH danas su brojne delegacije položile cvijeće ispred centralnog nišana na šehidskom mezarju “Kovači” i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, odajući počast šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima TO i Armije RBiH.

Između ostalih, mezarje su pohodile delegacije Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije TO, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i Patriotske lige BiH.

Isti sudionici su obišli i spomen-obilježje „Vječna vatra“ i harem Alipašine džamije, gdje je, također, položeno cvijeće i odata počast bh. braniocima.

Predsjednik udruženja koje baštini tradicije TO Fadil Alihodžić je tim povodom istaknuo obavezu čuvanja sjećanja i odbrane vrijednosti za koje su se nesebično žrtvovali branioci nezavisnosti i cjelovitosti BiH.

Podsjetio je u tom kontekstu na ulogu i značaj TO RBiH kao jedine legalne i legitimne oružane sile BiH, koja je početkom aprila 1992. godine okupila sve probosanske patriotske snage, odlučne da istraju u odbrani BiH.

U sklopu programa obilježavanja Dana TO RBiH, 8. aprila, danas će u Sarajevu biti upriličena akademija na kojoj će se još jednom ukazati na značaj organiziranja oružanog otpora agresiji na BiH, kao i na značaj TO kao okosnice formiranja Armije RBiH.

Preuzeo: Kabinet ministra

 

Ostale aktuelnosti