Search

Općina Centar Sarajevo, Fondacija „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“ i Fondacija za pružanje pravne pomoći, potpisali Sporazum o saradnji u pružanju pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije

Danas je u Općini Centar Sarajevo potpisan Sporazum o saradnji u pružanju pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije između načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića, direktora Fondacije „Za istinu, pravdu i dostojansto“ Mirsada Begića i zamjenika predsjednika Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esada Delića, kojem je prisustvovao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević.

Općina Centar Sarajevo je iz Budžeta Općine izdvojila sredstava u iznosu od 50.000 KM za Fondaciju „Za istinu, pravdu i dostojansto“, te je potpisan Protokol o realizaciji sredstava za odbranu pripadnika Armije RBiH u stanju socijalne potrebe sa područja općine Centar, između načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića i direktora Fondacije „Za istinu, pravdu i dostojansto“ Mirsada Begića.

Zatim se pristupilo potpisivanju Sporazuma u vrijednosti od 10.000 KM, o saradnji u pružanju pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije između direktora Fondacije „Za istinu, pravdu i dostojansto“ Mirsada Begića i zamjenika predsjednika Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esada Delića, u cilju pružanja pravne pomoći bivšim pripadnicia Armije RBiH i MUP-a RBiH i drugim licima koji su kao pripadnici Oružanih snaga RBiH učestvovali u odbrani RBiH u periodu 1992-1995, a osumnjičeni su ili optuženi za krivična djela ratnog zločina.

Sredstva će se koristiti za plaćanje advokatskih usluga za odbranu i zastupanje branilačke populacije i pružanje  novčane pomoći članovima uže porodice osumnjičenih, optuženih ili osuđenih pripadnika branilačke populacije.

„Mi smo obećali da ćemo podržati Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije na Federalnom nivou, drago mi je da Fondacija funkcioniše i još mi je draže da će u ovim momentima stajati na raspolagaju onima koji su u stanju pravne potrebe“. Zahvaljujem se federalnom ministru Bukvareviću i ministarstvu za boračka pitanja FBiH da su našli prostor da rade ono što naša Fondacija „Za istinu, pravdu i dostojansto“ radi već duže vrijeme. Mi smo odlučili kao općinsko Vijeće da donesemo Odluku, na moj prijedlog Budžeta, da izdvojimo 50.000 KM u redovnoj proceduru za Fondaciju „Za istinu, pravdu i dostojansto“ i dali smo im obavezu da se iz te strukture izdvoji 10.000 KM za Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije na Federalnom nivou. Mi se ne želimo mješati u pavni proces, već želimo pomoći patriotama da imaju mogućnost platiti advokate, kako bi se pravedno i pravično branili. Mi ne prejudiciramo bilo koju vrstu sudskog rješenja, niti se mješamo u sudski proces“.  – istakao je načelnik Ajnadžić.

„Zahvaljujem se načelniku Ajnadžiću na podršci Fondaciji i iskazanom senzibilitetu spram ove naše boračke populacije, koju je danas iskazao potpisivanjem Sporazuma, isto tako čestitam objema Fondacijama na istinski humanom poslu koji obavljaju. Radi se o našoj želji da ovu godinu posvetimo međuboračkoj solidarnosti. Zbog toga smo mi u federalnom ministarstvu i Vladi FBiH krenuli sa projektom, tj krenuli sa uspostavom Registra korisnika svih prava, uređenja stanja u oblasti boračkih organizacija i Sporazumom između Vlade FBiH i boračkih organizacija, da u narednih pet godina sredstava u Budžetu na poziciji federalnog ministarstva za boračka pitanja nećemo umanjivati, a da se iz godišnjih ostvarenih ušteta putem posebne budžetske stavke rješavaju statusna pitanja boračkih kategorija. Jedna od naših vrlo važnih aktivnosti je podrška Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Ono s čime smo se suočili jeste da trenutno imamo oko 150 procesa koji se vode protiv bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Poštujući sve institucije Bosne i Hercegovine, ne ulazeći u meritum procesa, mi smo odlučili da pomognemo s pravnog i finansijskog aspekta, koliko je to u našoj mogućnosti. Fondacija je u prvoj godini rada dala dobre rezultate. Ja se posebno vama zahvaljujem što učestvujete u ovoj međuboračkoj solidarnosti, što ste razumjeli da imamo borce iz Srebrenice, Rogatice, Foče, Prijedora, Kozarca i drugih mjesta, koji nemaju svoju općinu i kanton da im pomogne. Ova sredstva sa federalnog nivoa, uglavnom idu u pravcu da napravimo nekakav balans u raspodjeli sredstava na cijelu teritoriju BiH. Zbog specifičnosti svih slučajeva, mi smo se opredjelili da pravnu i finansijsku pomoć radimo na načim da doznačimo sredstva pravnom timu koji odabere korisnik. Mi imamo u Fondaciji i segment gdje pomažemo i porodicama u okviru socijalno-statusnih pitanja, iz prostog razloga što mi ne možemo ulaziti u sudsku proceduru tih predmeta. Ja se nadam da će naši saborci, u okviru sudskih procesa koje se vode dokazati svoju nevinost. Ja očekujem da će to i dokazati u nekom narednom periodu, a naša je zadaća da im pomognemo koliko možemo“. – u svom obračanju istakao je ministar Bukvarević.

Direktor Fondacije „Za istinu, pravdu i dostojansto“ Mirsad Begić i zamjenik predsjednika Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić, su se zahvalili načelniku Ajnadžiću i ministru Bukvareviću na podršci i pomoći, kako Fondacijama na čijem čelu se nalaze tako i na svemu što čine za branilačku populaciju, te se nadaju još boljoj i kvalitetnijoj saradnji.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti