Search

OTVOREN 12. MEĐUNARODNI MALONOGOMETNI TURNIR „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ – ŽIVINICE

OTVOREN 12. MEĐUNARODNI MALONOGOMETNI TURNIR „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ – ŽIVINICE

19. oktobra 2016 godine navršava se 13 godina od smrti prvog Predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i Vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. Alija Izetbegović je nedvosmisleno najveći državnik modernog bosanskohercegovačkog doba i simbolizira borbu Bosne i Hercegovine za njenu osptojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, borbu za demokratiju, ljudska prava i slobodu svakog čovjeka. Demobilisanih borci Armije Republike Bosne i Hercegovine se sa ponosom sjećaju svog Vrhovnog komadanta koji je čitavo vrijeme rata proveo sa svojim narodom i sa borcima i učinit će sve da se nikad ne zaboravi njegova politička mudrost i lična hrabrost koja nam je pomogla da se odupremo najvećoj agresiji poslije II svjetskog rata.

19. oktobra 2016 godine u 11.00 sati zajedno ćemo posjetiti Kovače i proučiti Fatihu našem Vrhovnom komandantu i šehidima Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Živinicama otvorio XII Memorijalni međunarodni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“. Prethodno su zajednička delegacija organizatora turnira i resorni federalni ministar odali počast, položili cvijeće i proučili Fatihu na centralnom obilježju šehidima i poginulim borcima u Živinicama.

Pozdravljajući prisutne saborce, goste i omladinu, prilikom otvaranja turnira ministar Bukvarević je rekao: „ Pozdravljam Vas u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u ime Vlade Federacije BiH. Imam posebnu čast da Vas pozdravim u ime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdina Bakira Izetbegovića i članova porodice Izetbegović  i da se zahvalimo Savezu demobilisanih boraca Federacije BiH koji sve ove godine organizuje ovaj turnir i čuva uspomene na lik i djelo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine , rahmetli Aliju Izetbegovića.

Govoriti o predsjedniku je dosta teško, ali svaki put se vratimo tamo na izjave svjetskih diplomata koji su rekli: „da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“. To bi bilo dovoljno za sve nas koji znamo šta je Alija Izetbegović uradio za našu domovinu. Mi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine imamo i posebno poštovanje prema tom čovjeku jer je on bio naš Vrhovni komandant  Armije RBiH, koji je uvijek i na svakom mjestu tražio da se brani cijela država Bosna i Hercegovina i da se brane svi njeni građani. Zbog takvih njegovih naredbi naša Armija je bila i odbrambeno-oslobodilačka, ali i antifašistička i zbog toga smo mi ponosni što smo pripadali takvoj Armiji.“  

Orgranizatori 12 – tog poredu turnira su Malonogometni klubom Vega Mix Živinice i Savez boraca Federacije BiH preko inicijatora Organizacije demobilisanih boraca Općine Vogošća.

Na malonogometnom turniru će učestvovati 12 profesionalnih malonogometnih ekipa iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske i Belgije.

U kategoriji seniora nastupat će: Futsal klub Mostar SG Staklorad, Mnk Salines Tuzla, Mnk “Brusseles Belgija, Mnk “Vinkovci” Hrvatska Mnk “Oružane snage” Dubrave,Mnk “Bubamara” Cazin, Mnk “Dijamant” Linc-Austija, Mnk Reprezentacija “Ilmijja”,Mnk “Klanac” Brčko, Mnk “Banovići” Banovići, Mnk “Bosnakopred Tuzla i Mnk “President” Živinice

U kategoriji veterana nastupat će malonogometni klubovi: “Banovići” Banovići, “Vinkovci” Hrvatska, “Mostar” Mostar, “Veterani 92.” Brčko Distrikt BiH “Kanton Sarajevo” Sarajevo i “Živinice” Živinice.

Turnir se održava  u Gradskoj sali Živinice 14.15. i 16. oktobra 2016.godine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti