Search

Otvorena 19. tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019.”

Kovači/Sarajevo, 01.08.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH i predsjednik Organizacionog odbora doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao otvorenju 19. tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2019.”.

Otvaranju na Kovačima prisustvovali su brojne delegacije a među njima predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Uz prisustvo brojnih predstavnika političkog, društvenog i vjerskog života u BiH, na Šehidskom mezarju Kovači član Predsjedništva Šefik Džaferović otvorio je ovogodišnju manifestaciju “Odbrana BiH – Igman 2019.”.

Džaferović je u svom obraćanju kazao da je bitka na Igmanu jedna od najznačajnijih bitki tokom odbrane od agresije.

“Izbor koji je pred nas bio postavljen, nikada nije bio – rat ili mir, konfrontacija ili saradnja, već borba ili predaja, sloboda ili ropstvo. Tako je bilo i 1992, tako je i danas. Mi smo uvijek birali borbu, a danas je to politička borba o kojoj ovisi sudbina ove zemlje. Zato je važno graditi i jačati svijest o potrebi odbrane države, jer je sam jedinstvo patriota ove zemlje garant njenog očuvanja. Sutra je dan kada će se na Igmanu okupiti borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, iz svih krajeva zemlje, da evociraju uspomene iz ljeta 1993. i upoznaju mlade generacije o najtežim vremenima u historiji naše zemlje, kada je odbranjena država i kada je odbranjena sloboda” kazao je Džaferović.

Obraćajući se prisutnima u ime Organizacionog odbora manifestacije ministar Bukvarević je kazao da “ne smijemo nikada zaboraviti da je svaka stopa naše domovine natopljena šehidskom krvlju, krvlju onih koji su se borili za jedinstvenu, suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, hiljadugodišnju tradiciju suživota na ovim prostorima i za sve narode koji ovdje žive. Na ovaj način želimo da se zahvalimo braniocima koji više nisu sa nama, ali i preživjelima.  to su najhrabriji sinovi i kćeri ove zemlje koji su svoje živote dali da bi mi danas imali priliku uživati u benefitu koji se zove sloboda, mir i nezavisnost. Posebno me raduje činjenica da je ove godine najavljen veliki broj mladih ljudi koji će doći na Igman jer je naša trajna obaveza da čuvamo sjećanje na našu časnu odbranu i na naše najbolje sinove te da istinu o odbrani prenosimo na generacije koje dolaze” zaključio je ministar Bukvarević.

Delegacije su potom položile cvijeće i odale počast na spomen-obilježjima u Ferhadiji, ispred Vječne vatre, ubijenoj djeci Sarajeva, haremu Ali-pašine džamije i na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

Centralni dio manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019.” planiran je za petak, 02. augusta. I ovogodišnja tradicionalna manifestacija bit će održana pod motom “Dođi i posvjedoči”, a prema najavama očekuje se okupljanje više od 20.000 ljudi.

Kabinet ministra

 

Ostale aktuelnosti