Search

OTVORENJE SPOMEN-OBILJEŽJA ŠEHIDIMA I POGINULIM/UMRLIM BORCIMA DŽEMATA LISAC IZ NOVOG TRAVNIKA

Novi Travnik, 01.04.2018.godine: Spomen obilježje šehidima i poginulim/umrlim  borcima s područja džemata Lisac, općina Novi Travnik, otvoreno je u prisustvu velikog broja prisutnih u nedjelju, 1. aprila 2018. godine u haremu džamije u Liscu.

Na spomen-obilježju uklesana su imena 29 ubijenih i poginulih muškaraca. Otvorenju su prisustvovali članovi porodica šehida, te visoki predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života naše zemlje.

Prisutan je bio i Salko Bukvarević, ministar Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ministar Bukvarević je istakao da nam sjećanje na šehide treba biti na prvom mjestu jer su oni dali najviše za odbranu naše države. „I zbog svega što su dali, mi ne smijemo danas ni pričati o podjeli države. Ne dolazi u obzir nikakva podjela“, naglasio je Bukvarević.

Ređo ef. Sarajlić, imam džemata Lisac, na čiju inicijativu je izgrađeno spomen-obilježje, kazao je da spomen-obilježje šehidima ovog kraja svjedoči da je Novi Travnik imao i ima najbolje sinove, kao i da su Bošnjaci Novog Travnika, spremni na odricanje za dobro zajednice, za vjeru, domovinu i za svoj grad.

Refik Lendo, načelnik općine Novi Travnik i ratni general Armije RBiH ukazao je na kontinuiranu borbu koju naša država danas, u miru, vodi protiv istih sila koje su je pokušale uništiti tokom agresije 1992.-1995. godine.

Spomen-obilježje otvorili su Brljak Esmina i Đulić Jasmin. Esminin suprug Brljak Delija poginuo je u 39-toj godini života, novembra 1993. godine a iza kojeg su ostale četiri maloljetne djevojčice. Četiri mjeseca prije nego što je izgubila muža, Esminin brat Enes Đulić, poginuo je u 20-toj godini života.

Jasmin Đulić je brat ubijenog Nesiba Đulića, prve žrtve novotravničkog kraja. 1992. godine iz zasjede i mućki, ubijen je kao pripadnik policije u 22-oj godini života. Iza njega je ostala supruga Enesa, i sin Nesib koji se rodio nakon očeve smrti.

Osim ceremonije otvaranja, noć ranije proučen je i mevlud s kojeg su prigodnu poruku uputili vjerski službenici.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti