Search

Počeo obilazak svih kantona: Kantoni što prije trebaju naći jednaka rješenja za demobilizirane branioce mlađe od 57 godina

Bihać, 04.09.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je sa predstavnicima Radne grupe i Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH održao sastanak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona te predstavnicima boraca iz USK.

Tema održanost sastanka bila je implementacija federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kao i donošenje izmjena i dopuna kantonalnih propisa kako bi se zbrinuli i borci mlađi od 57 godina koji nisu obuhvaćeni federalnim zakonom.

Osvrćući se na implementaciju federalnog zakona ministar Bukvarević je pozvao predstavnike općinskih BIZ-ova da što prije donesu rješenja i upute Ministarstvu kako bi borci koji ostvaruju prava po ovom zakonu počeli primati naknade. Ovom prilikom pozvao je i predstavnike iz USK da „što prije naprave analizu i utvrde tačan podatak koliko je demobiliziranih branilaca mlađih od 57 godina, te druge statističke podatke kako bi mogli planirati i iznos sredstava koji je poteban da bi se borci zbrinuli. Jedna preporuka je da se pokrenu programi zapošljavanja za borce mlađe od 57 godina koji su radno sposobni putem federalnih i kantonalnih zavoda za zapošljavanje jer se na taj način najbolje pomaže, a druga preporuka je da se prioritetno obuhvate branioci koji su teško oboljeli i ne mogu privređivati. S tim u vezi Federalno ministarstvo će u okviru svojih ovlaštenja dati maksimalnu podršku“ zaključio je ministar Bukvarević.

Ministar za boračka pitanja u Vladi USK Ermin Zulić je kazao kako će biti iznimno teško zbrinuti sve borce mlađe od 57 godina zbog nedostatka finansijskih sredstava ali da će učiniti sve kako bi sa borcima našli adekvatno rješenje.

Podršku borcima i donošenju adekvatnog rješenja dao je i zastupnik u Parlamentu FBiH Hamdija Abdić koji je, između ostalog, zahvalio ministru Bukvareviću i gostima što su pokrenuli ovo pitanje i tim povodom došli u Bihać kako bi se što prije pronašlo rješenje za zbrinjavanje saboraca mlađih od 57 godina.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti