Search

Posjeta saboraca iz Crnih labudova ministru Bukvareviću

Sarajevo, 25.06.2019. godine: U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak ministra Bukvarevića i delegacije Udruženja boraca „Crni labudovi“ koju je predvodio predsjednik Udruženja Avdo Subašić.

Tema sastanka bila je aktuelna problematika, te projekti koji su u toku i koji se planiraju realizirati u narednom periodu. Ministar Bukvarević je ovom prilikom čestitao Udruženju na svim dosadašnjim aktivnostima i projektima, naglašavajući da mu je izuzetna čast što je i on pripadnik ove elitne jedinice Armije RBiH.

U proteklom periodu Udruženje boraca „Crni labudovi“ je izgradilo nekoliko spomen-obilježja širom naše domovine poginulim saborcima. Izgrađeno je i Centralno spomen-obilježje u sarajevskom naselju Nedžarići čijem otvaranju su prisustvovale porodice iz čitave Bosne i Hercegovine. U okviru ovog kompleksa izgrađena je i Muzej-soba koja će sadržavati eksponate iz ličnih kolekcija porodica i saboraca Crnih labudova.

Predsjednik Udruženja Avdo Subašić je iskazao zahvalnost ministru Bukvareviću na dosadašnjoj podršci te istakao da mu je posebno drago što su Crni labudovi opravdali epitet koji nose iz ratnih dana, da su jedna od najorganizovanijih jedinica.

„Ovo je Udruženje kojem je država na prvom mjestu, sloboda i nezavisnost svih građana naše domovine, u kojem je sve transparentno i u kojem se borci i članovi porodica ne zaboravljaju ni u ratu ni u miru“ zaključio je Subašić. Ovo potvrđuje činjenica da su saborci iz Udruženja svim porodicama poginulih pripadnika jedinice uručili Povelje prilikom otvaranja Centralnog spomen-obilježja, najveće priznanje Udruženja, te da svake godine obilaze porodice saboraca i ne dozvoljavaju da oni budu zaboravljeni.

Na sastanku je potpisan Ugovor o sufinansiranju značajnih datuma Udruženja koje na svako obilježavanje dolazi organizirano a istinu o herojskoj odbrani prenosi na mlađe generacije. U narednom periodu planirano je nekoliko projekata od kojih je posebno izdvojen projekat nabavke potrebnih vitrina i druge stručne opreme za Muzej u kompleksu u Nedžarićima, te postavka eksponata iz ratnog perioda jedinice.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je delegaciji Udruženja poklonio knjigu „33.055 za državu“ autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995 koja predstavlja spomenik najboljima među nama, onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti