Search

POTPISANI UGOVORI SA ZADRUGARIMA

POTPISANI UGOVORI SA ZADRUGARIMA

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata danas je u Sarajevu sa 12 zadruga i 18 demobilisanih boraca pripadnika boračkih zadruga ili kandidata s projektima zapošljavanja potpisalo 30 pojedinačnih ugovora čija je vrijednost 496.000 KM.

Sarajevo, 22.11.2017.godine: Već drugu godinu za redom, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno  – oslobodilačkoga rata, kroz budžet Federacije BiH obezbjeđuje sredstva za pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga u ukupnom iznosu na nivou budžetske godine od 1.500.000 KM.

U 2016. godini, podržani su projekti zapošljavanja za 24 boračke zadruge i za 71 zadrugara, u ukupnom iznosu od 1,3 miliona KM. Do danas u 2017. godini, podržani su projekti zapošljavanja za 22 zadruge i za 41 zadrugara, a danas su dodjeljena sredstva u iznosu od 496.000,00 KM za 30 korisnika, od toga 14 zadruga i 16 zadrugara.

Na samom početku, predstavnicima zadruga se obratio federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević, te naveo da je Ministarstvo u ovoj budžetskoj godini imalo odobrenih 1 milion KM za projekte zapošljavanja i unutrašnjim uštedama i preraspodjelom, obezbjeđeno je još dodatnih 500 hiljada  KM.

– Projekti zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, kao i zapošljavanje svih drugih boračkih kategorija su za nas poseban prioritet, ali i trajna obaveza, a do kraja godine očekujem da ćemo imati još jednu grupu zadrugara koji će ispuniti kriterije i dobiti sredstva – naglasio je ministar Bukvarević.

– Cilj nam je zaposliti što više pripadnika boračkih kategorija, te njih i članove njihovih porodica učiniti korisnim članovima društvene zajednice – rekao je ministar Bukvarević.

Zadrugarima, bivšim braniteljima, a i medijima, obratili su se i Adem Šačić, predsjednik Komisije za pomoć u zapošljavanju boračkih kategorija putem boračkih zadruga, predstavnici koordinacija boračkih udruženja Šerif Patković i Nikica Tomić, te predsjednik Združenog saveza BiH Nagib Hadžić.

Gospodin Šaćić je upoznao predstavnike zadrugara o osnovnim operativno tehničkim uputama bitnim za potpisnike ugovora i daljnim procedurama realizacije projekta.

Predstavnici kooridnacija boračkih udruženja/udruga, su naglasili važnost saradnje između ovih koordinacija i federalnog resornog ministarstva, te pozdravili sve projekte u kojima se trajno rješava status branitelja i članova nihovih porodica.

Zadrugari i predstavnici zadruga su zahvalili nadležnom ministarstvu na provođenju ovog projekta kojim se podstiče njihov rad, ali i otvaraju mogućnosti za nova zapošljavanja i veću domaću proizvodnju.

– Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata, je još jednom pokazalo razumijevanje i želju za unapređenjem statusa boračkih kategorija u društvu, a ministar Salko Bukvarević je još jednom  pokazao tko zaista stoji iza boraca, podupire ih i pružio nam mogućnost da živimo od svog rada, a pri tome se okružimo drugim nezaposlenim borcima koji svo vrijeme iskazuju želju za radom. Ministar je za svog mandata ojačao poziciju boraca  društvu, otrgnuo nas iz stanja socijalne potrebe i pružio nam novi početak, zajedno sa svojim najužim saradnicima, pomogao nam je vratiti u poziciju gdje nezavisimo ni od koga, nego isključivo od svog rada – rekao je predstavnik zadrugara Almir Korač.

Nakon potpisivanja ugovora, u Press sali Vlade Federacije BiH, upriličena je i press konferencija za medije, na kojoj je ministar Bukvarević sa ostalim članovima Komisije zahvalio zadrugarima i zaželio im puno uspjeha u realizaciji projekta, te izrazio očekivanje da uposle nove zadrugare i nakon toga ponovo traže podršku za daljnji razvoj projekta, te se zahvalio predstavnicima medija na podršci i praćenju koje iskazuju za problematiku pomoći zapošljavanja boračkih kategorija.

Ministar Bukvarević je iskoristio priliku i obavijestio borce i javnost da su jučer 21.11.2017.godine, sa predstavnicima boračkih organizacija, saveza i udruženja/udruga u potpunosti usaglasili kriterije za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 7 miliona KM, po Transferu za rješavanje socijalno statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

Naglasio je da očekuje od Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da što prije usvoje rebalans Budžeta, kako bi se Javni poziv objavio čim prije i pomoglo se braniteljima koji su u stanju potrebe.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti