Search

POZITIVNA PRIČA IZ ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA: USVOJENA UREDBA O NOVČANOJ EGZISTENCIJALNOJ NAKNADI ZA DEMOBILIZIRANE BRANIOCE

Zenica, 30.03.2020. godine: Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj je 8. vanrednoj sjednici usvojila Uredbu o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce, čime je ispunila obavezu u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica Federacije Bosne i Hercegovine. Zeničko-dobojski je drugi kanton u FBiH koji je donio ovu uredbu, a ranije je to učinio Kanton Goražde.

Ministar Bukvarević je ovim povodom kazao kako ga izuzetno raduje usvajanje Uredbe, „posebno jer je Vlada ovog Kantona to učinila u vrijeme pandemije korona virusa, što pokazuje da u najtežim vremenima ne zaboravljaju naše branioce i na tome im čestitam. Pozivam i druge kantone da slijede primjere Goražda i Zeničko-dobojskog kantona i što prije donesu akte kojima će omogućiti egzistencijalnu naknadu demobiliziranim braniocima mlađim od 57 godina“.

“Uredba je usaglašena sa velikim brojem udruženja, sa visokim stepenom usaglašenosti, i iskreno očekujemo da će ova mjera pokazati rezultat posebno u vremenu krize koja je uzrokovana pandemijom korona virusa. U pravo uvode općine i gradovi, a resorno Ministarstvo vrši reviziju i kontrolu, tako da očekujemo da lokalne zajednice brzo završe svoj dio posla i uvedu korisnike u pravo kako bi što prije krenula isplata sredstava po ovoj Uredbi”, rekao je premijer Mirza Ganić, navodeći da će pravo na egzistencijalnu naknadu moći ostvariti oko 6.000 demobiliziranih branilaca.

Pravo na novčanu naknadu imaju demobiliziranih branioci mlađi od 57 godina, sa prebivalištem na području ZDK u trajanju najmanje dvije godine u kontinuitetu, osim povratnika u Republiku Srpsku, a koji su u periodu od 06. aprila 1992. do 23. decembra 1995. godine u sastavu Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su u Oružane snage pristupili kao maloljetnici ili šest mjeseci po punoljetstvu, koji su na birou najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na naknadu ili imaju utvrđenu nesposobnost za rad i privređivanje ili su korisnici penzije u iznosu od 50 posto minimalne penzije isplaćene za decembar 2019. godine, te čija ukupna primanja zajedničkog domaćinstva ne prelaze iznos prosječne neto plaće isplaćene u ZDK za 2019. godinu.

Pravo na naknadu moći će ostvariti i oko 150 ratnih vojnih invalida sa 50 posto invalidnosti koji ranije nisu ostvarili pravo na penziju, što je novina u odnosu na Zakon o dopunskim pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica FBiH.

Prema riječima resornog kantonalnog ministra Fahrudina Čolakovića, iznos naknade utvrđivat će se množenjem osnovice u iznosu od 4 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama i koeficijenta za obračun utvrđenog instrukcijom koju će donijeti Ministarstvo za boračka pitanja ZDK.

„Pravo na novčanu naknadu prestaje ispunjenjem dobi od 57 godina života, zasnivanjem radnog odnosa, promjenom prebivališta izvan ZDK, penzionisanjem, prelaskom limita primanja u kućnom domaćinstvu ili smrću“, rekao je ministar Čolaković.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti