Search

PREDSJEDNIK KOORDINACIJE i PREDSJEDNICI BORAČKIH UDRUŽENJA SA MINISTROM BUKVAREVIĆEM ODRŽALI PRESS KONFERENCIJU, POVOD: FONDACIJA ZA PRAVNU POMOĆ PRIPADNICIMA BORAČKE POPULACIJE

Predsjednik koordinacije i predsjednici boračkih udruženja Šerif Patković, Samir Sulejmanović, Esad Delić,  Almin Škrijelj, Mujo Aganović i Sakib Halilović te kantonalni ministri, direktori uprava, izaslanici ministara za boračka pitanja: Abid Mulalić, Muharem Fišo, Esad Crnica, Heco Enes, Vahid Dumanjić i Danis Gojačić  su danas zajedno sa resornim federalnim ministrom Doc.dr. Salkom Bukvarevićem održali press konferenciju. Povod za održavanje press konferencije su privođenja i hapšenja pripadnika boračke populacije optuženih za ratne zločine.

U svom uvodnom obraćanju ministar  Bukvarević je izjavio:

– U ime federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata želim da potvrdim da mi poštujemo  rad pravosudnih organa Bosne i Hercegovine u svim radnjama koje preduzimaju na zakonitom i pravičnom procesuiranju svih odgovornih.

– Imajući u vidu da se određene mjere i radnje u posljednjih nekoliko mjeseci od strane pravosudnih organa poduzimaju i prema bivšim pripadnicima ARBiH i MUP RBiH, a koji danas po zakonima pripadaju boračkoj populaciji, o kojoj brine ovo ministarstvo, mi ćemo pomno pratiti kako se odvijaju ti aktuelni procesi. Zabrinuti smo sa pokušajima izjednačavanja žrtve i agresora i stvaranja vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina,

– U cilju istrajavanja na dokazivanju istine u ovim procesima ovo ministarstvo je podržalo inicijativu koordinacije boračkih udruženja da se formira i formirana je Fondacija za pravnu pomoć pripadnicima boračke populacije. Ta fondacija će pružiti pomoć i podršku svim našim pripadnicima obuhvaćenim gore pomenutim procesima

Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja, kazao je:

– Mi imamo jednu definiciju kada su u pitanju posljedna dešavanja u BiH, a to je da se sada vrši pravna agresija na BiH, putem obavještajno-sigurnosnih agencija Republike Srbije, putem određenih izdajnika ove zemlje i putem nemogućnosti institucija BiH da u svom kapacitetu razdvoje pravdu od nepravde, istinu od laži.

Ustvrdio je da je posebno zabrinjavajući način na koji je SIPA uhapsila Mahmuljina, kazavši da je to na sramotu BiH. Istkanuo je da Mahmuljin nije zaslužio da ga se sa fantomkama hapsi. – Mi smo navikli na takvu situaciju ali moramo upozoriti bh. javnost i građane i sve patriote ove zemlje da postupak koji se danas vodi putem organa koje mi podržavamo nas vodi u nestanak. Kako stvari stoje, oni će na kraju osuditi i voditi postupak protiv djece šehida zato što smo preživjeli agresiju na BiH – dodao je Patković.

Patković je naveo da borci u BiH neće pokleknuti i da misli da u BiH žive još uvijek patriote koje dobro znaju šta se dešava i koje su spremne razlikovati dobro od zla. – Bez obzira sa koje strane dolazi neprijatelj, kada je u pitanju interes opstanka ove zemlje nema kalkulacije. Ovakvi postupci ne doprinose miru u BiH, niti očuvanju BiH. Ne može BiH opstati bez njezinih sinova. Onda je nema. Ovo je atak na BiH – rekao je Patković, dodajući da ovakvi načini i metode koji provode tzv. državni organi koji fukcionišu po principu da ne pitaju ni građane ni narod.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti