Search

Premijer Nikšić i ministar Lokmić razgovarali s predstavnicima Saveza RVI paraplegičara FBiH: Sva rješenja moraju biti na zadovoljstvo korisnika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić razgovarali su danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa rukovodstvom Saveza RVI paraplegičara FBiH. Sastanku su prisustvovali predsjenik ovog saveza Mujo Aganović, te zamjenik predsjednika Šefkom Hubijarom i član Predsjedništva Saveza Adnan Bašić.

Predstavnici Saveza ovom prilikom upoznali su premijera i resornog ministra sa zahtjevima koji se tiču poboljšanja stanja ove populacije koja je, kako su istakli u sve lošijem zdravstvenom stanju.

Među predstavljenim zahtjevima su oni koji se odnose na povećanje sredstava koja se izdvajaju za nabavku specijaliziranih automobila pripadnicima ove boračke kategorije. Istaknuto je i pitanje nasljeđivanja, potom usklađivanje osnovice za naknade RVI paraplegičara, te finansiranje Saveza, ali i izmjena odredbi propisa koji se odnose na mogućnost ostvarivanja prava na dječiji dodatak pripadnicima RVI paraplegičara kao i određenih povlastica kad su u pitanju cestarine. Također ukazali su i na potrebu određenih olakšica RVI paraplegičarima 100 posto prve kategorije, a koje su na državnom nivou.

Federalni premijer i ministar su istakli da razmiju problematiku o kojoj se danas razgovaralo, te da će biti pokrenute aktivnosti kada je riječ o ispunjenju zahtjeva koji se tiče nabavke automobila za pripadnike ove kategorije.

Premijer Nikšić je poručio gostima da je otvoren za razgovore i da će dati svoj doprinos u traženju realnih rješenja njihovih zahtjeva, te da rješenja u konačnici trebaju biti takva da pripadnici ove kategorije budu zadovoljnji njima.

Ministar Lokmić je kazao da su vrata Vlade i resornog ministarstva otvorena i da neće dozvoliti da se dostignuta boračka prava umanjuju, kao i da se neće donositi rješenja na njihovu štetu.

Ostale aktuelnosti