Search

PREMIJER NOVALIĆ I MINISTAR BUKVAREVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 25. GODIŠNJICE OD FORMIRANJA “4. VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE”

Centralnom manifestacijom na trgu ispred Doma kulture u Hrasnici u prisustvu velikog broja građana i zvanica večeras je završeno obilježavanje 25. godišnjice od formiranja “4. viteške motorizovane brigade” koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, Butmir, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana.

– Kao premijer FBiH ali i kao pripadnik 107. viteške Gradačačke brigade, čast mi je da s vama obilježim 25. godišnjicu od formiranja 4. viteške motorizovane brigade Armije BiH. Alija Izetbegović nije vas bez razloga nazvao “čuvarima kapije Bosne” – kazao je u obraćanju premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Na vama je bila velika odgovornost i na područjima Butmira, Hrasnice, Sokolović Kolonije i Igmana.  Četvrta viteška motorizovana brigada je sprečavala ulazak agresora u opkoljeno Sarajevo, čuvala je prohodnost Tunela D-B, brinulo opskrbi glavnog grada strujom, naftom, hranom… Veoma je bitno čuvati uspomenu na vaš ratni put i iznova podsjećati Bosance i Hercegovce na to kome duguju svoju slobodu – rekao je Novalić.

Podsjetio je da se ne smiju zaboraviti ni porodice šehida i poginulih boraca.

– Taj dio brige smatram bitnim kako za mene i moju Vladu, tako i za svakog ko nas bude naslijedio. Neka nam i ova godišnjica bude podsjetnik da bez “4. viteške motorizovane brigade” ne bi bilo slobodnog Sarajeva, a bez slobodnog Sarajeva ne bismo mogli reći da imamo slobodnu Bosnu i Hercegovinu – kazao je premijer FBiH, saopćeno je iz NGO Udruženja Brigade.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo u obraćanju je istakao kako je ovo vrijeme nakon rata, vrijeme u kojem svi trebaju pokazati ono što su pokazali tokom agresije na BiH.

– Trebamo pokazati da smo snaga, da smo jedinstveni, da znamo kad treba ovoj zemlji biti jak. Večeras djeca naših najboljih sinova to pokazuju, pokazuju da ima ko da ovu zemlju voli, i da je brani – kazao je Fišo.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić također je podsjetio na zajedništvo koje je postojalo tokom rata, ali i na potrebu zajedništva i međusobnog poštivanja u miru, i čuvanja uspomene na borce, šehide i poginule borce.

– Pozivam vas da jedni druge više poštujemo, da jedni drugima vjerujemo i da gledamo šta je dobro za sutra. Da nastavimo raditi s ovom djecom ovdje, jer oni su isti kao što smo i mi bili, njima treba vjerovati i uz njih je naša budućnost zagarantovana, a naši neprijatelji nas ne vole zato što imamo mladost, što imamo ljepotu, što imamo srce i što smo složni – kazao je Memić.

Ratni komandant “4. viteške motorizovane brigade” Fikret Prevljak prisutne je pozvao da nikad ne zaborave šehide i poginule borce i da zajedno rade na tome kako ni jedna porodica ne bi ostala zaboravljena i kako ne bi ostala bez potrebne podrške.

– Bili smo na Golom brdu, kada je djevojka ispričala kako je svog heroja babu ispratila posljednji put, tada je bila mala i to je sve čega se sjeća i što joj je ostalo kao uspomena na njega, sve ostalo što je saznala o njemu – saznala je od nas, družeći se, razgovarajući. Zato vas pozivam moji saborci, da budemo složni i jedinstveni, da se viđamo, i da pomažemo jedni drugima – kazao je Prevljak čestitajući 25. godišnjicu od formiranja “4. viteške motorizovane brigade”.

Udruženje “4. viteška motorizovana brigada” nizom aktivnosti obilježilo je 25. godišnjicu od formiranja Brigade. Premijerno je prikazan dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” kojoj je prisustvovalo oko 1.500 gledalaca, proučeni su tevhidi i dove šehidima te održan parastos i misa zadušnica poginulim pripadnicima Brigade te položeno cvijeće na mjestu stradanja Emira Bogunića – Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula na Golom Brdu.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti