Search

Priznanja boraca Tuzle Bukvareviću, Skopljaku i Imamoviću

Priznanja boraca Tuzle Bukvareviću, Skopljaku i Imamoviću

Koordinacija boračkih udruženja Grada Tuzla organizirala je u Tuzli akademiju u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Koordinacije Nihad Bukvić je u svom obraćanju ukazao na značaj rješavanja gorućih problema boračke populacije, te zahvalio federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću, kantonalnom ministru za boračka pitanja Fahrudinu Skopljaku i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću na pomoći i podršci koju pružaju ovoj populaciji.

-Ovdje su danas borci Tuzle i BiH koji su u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata za suverenost, nezavisnost i cjelovitost naše jedine domovine dali nemjerljiv doprinos, kako bi se sačuvao kontinuitet državnosti naše zemlje. To je možda najbolja poruka budućim generacijama da mi ne želimo Bosnu i Hercegovinu samo za sebe, već za sve njene građane, gdje god da žive, kako se zovu i kojoj vjerskoj skupini pripadaju. To je poruka ZAVNOBiH-a koju smo nosili i ratnih devedestih i danas – poručio je tom prilikom ministar Bukvarević, saopćeno je iz Koordinacije boračkih udruženja Tuzle.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzla Sabira Mićanović govorila je o značaju ZAVNOBiH-a i tekovinama koje treba čuvati i njegovati.

-ZAVNOBiH je tek jedna u nizu vrijednih odluka očuvanja višestoljetnog kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine. U odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 godina ponovo smo svi bili na velikom ispitu očuvanja njenih višestoljetnih granica, platili smo visoku cijenu za slobodu naše domovine, ali smo pri tome sačuvali njenu državnost, čast i obraz svakog građanina ovog grada, jer smo pokazali i dokazali kako se brani, čuva i voli svoja domovina – istakla je Mićanović.

Koordinacija boračkih udruženja Tuzle ovom prigodom dodijelila je i “Zlatne plakete“ zaslužnim pojedincima, a ove godine dobitnici su ministri Salko Bukvarević, Fahrudin Skopljak te gradonačelnik Jasmin Imamović.

U dosadašnjem periodu ovo priznanje boraca Tuzle dosada je još jedino dobio Mensur Alić, navodi se u saopćenju Koordinacije.

Ostale aktuelnosti