Search

Ratnim vojnim invalidima 100% prve grupe podijeljeno 80 automobila

Danas je u zgradi Porsche-a u Sarajevu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević uručio ključeve i vozila –   80 automobila Škoda Oktavia Ambition Karavan 1,4 TSI Automatik,  pripadnicima RVI 100% I grupe. Dodjeli vozila prisustvovao je i dopremijer i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Federacije BiH Vesko Drljača.

Dodijeljena vozila su prilagođena invalidnim osobama, a nabavku je vršilo  Federalno ministarstvo za pitanja boraca u  redovnom ciklusu   dodjele vozila kao ortopedskog pomagala  ovoj kategoriji RVI, a na koju imaju  pravo  svakih 7 godina.

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, Mujo Aganović je istakao zahvalnost državi Bosni i Hercegovini, Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i posebno ministru Bukvareviću: „Imam moralnu i ljudsku obavezu da naglasim da moja lična iskustva sa ministarstvom za pitanja boraca i samim ministrom Bukvarevićem i svim službama u ministarstvu su odlična saradnja i da su oni učinili dodatni napor da danas imamo ovu dodjelu automobila.“Ovi automobili su priznanje Države za sve ono što smo učinili za nju, na kraju je istakao predsjednik Aganović.

Direktor Porsche-a BiH, Senad Olovčić je istakao da mu je bila izuzetna čast biti dio ovog projekta, te da je izuzetno sretan da možemo ova vozila isporučiti najzaslužnijim sinovima Bosne i Hercegovine. Zaželio je korisnicima da ih sreća i dobro zdravlje prati, te da u ovi automobilima pređu  što više bezbjednih  kilometara.

– „Danas smo dodijelili 80 automobila bivšim pripadnicima Armije Republike BiH, MUP-a Republike BiH i HVO-a. Ovo je bio međunarodni tender, na kojem smo nabavili do sad najbolja vozila našim korisnicima. Obzirom da danas stojim pred ljudima koji su najzaslužniji za odbranu BiH, moja je obaveza da kažem je sad ovo samo jedan mali dio i da naša zakonska obaveza da budemo servis borcima i boračkim kategorijama. Nadam se da će ova vozila pomoći našim saborcima u njihovom kvalitetnijem životu, očekujem da zajednički nastavimo izgradnju države Bosne i Hercegovine, da svi zajedno vodimo računa o svim boračkim kategorijama, jer naši šehidi i poginuli borci, naši ratni vojni invalidi, naši demobilisani borci su najzaslužnija kategorija građana Bosne i Hercegovine, koja je odbranila BiH i omogućila nam da je danas u slobodi  razvijamo.Vama ratnim vojnim invalidima želim prije svega dobrog zdravlja, porodične i lične sreće i da ovaj skromni dar od strane Države Bosne i Hercegovine bude vama i vašim porodicama od pomoći, u svom obraćanju poručio je ministar Bukvarević.

Vrijednost projekta je 1.984.000 KM (bez PDV-a), odnosno pojedinačna vrijednost automobila je 24.800 KM, a sredstva su Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata odobrena Budžetom Federacije BiH za 2016.godinu.

Ovim se nastavlja provođenje strateškog opredjeljenja Vlade Federacije BiH i  Federalnog ministarstva za pitanja boraca da se dostignuti obim prava boračke populacije ne smanjuje.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti