Search

Sretan Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom

Kaže se da narodi koji ne cijeni svoju prošlost nemaju ni budućnost, pa je i zbog toga značajno podsjetiti se na datum kao što je  9.maj.

Na ovaj dan se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, a kod nas u Bosni i Hercegovini i kao Dan Zlatnih ljiljana.

Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme posljednje oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dodeljivao se vojnicima i oficirima Armije Republike Bosne i Hercegovine za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora na domovinu.

„Ovom prilikom svim nosiocima največeg ratnog priznanja Armije RBiH i članovima njihovih porodica čestitam Dan Zlatnih ljiljana“, istakao je federalni ministar za pitanja boraca Doc. dr. Salko Bukvarević, te dodao „Oni koji su ovo priznanje dobili posthumno ne smijemo zaboraviti, kao ni sve ostale borce koji su odlikovani ili ne“.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen – obilježje na Šehidskom mezarju u Travniku su danas počeli 19. tradicionalni susreti Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

Cvijeće i vijence na spomen – obilježja poginulim braniteljima  Armije RBiH položili su, među ostalima, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata FBiH Doc. dr. Salko Bukvarević, te predstavnici boračkih Saveza, Organizacija i Udruženja, te predstavnici općinskih i kantonalnih vlasti.

Tradicionalni susreti Zlatnih ljiljana Federacije BiH povodom Dana Zlatnih ljiljana bit će nastavljeni svečanom akademijom u Travniku, te odlaskom na plato Babanovac i posjetom spomen – obilježju na Galici na Vlašiću, gdje će biti upriličen kratki istorijski čas.

Slike preuzete sa portala travnicki.info

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti