Search

U Bratuncu klanjana kolektivna dženaza i ukopani posmrtni ostaci 13 žrtava

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca, danas 12.05.2016.godine klanjana deseta kolektivna dženaza i obavljen ukop trinaest žrtava zločina počinjenih nad civilima Bratunca tokom 1992. godine  U svojstvu izaslanika ministra Doc.dr. Salke Bukvarevića, dženazi je prisustvovao Sakib Halilović.

Posljednjem  ispraćaju prisustvovalo je oko 5.000 vjernika, koji su u Bratunac doputovali iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore. Oni su se oprostili od posmrtnih ostataka tijela Muške Lemeš, Hasmira Salihovića, Fatime Osmanović, Mirfeta Suljića, Nurije Rizvanovića i Nermina Smajlovića, te sedam neidentifikovanih tijela koja su pronađena u masovnim grobnicama Blječeva, Redžići i Suha.

Bolno je sjačanje na stravične zločine koji su se desili u Bratuncu, kada je u nekoliko dana ubijeno 603 civila. Do sada je na šehidskom mezarju Veljaci ukopano 290 civilnih žrtava, a za mnogima se još uvijek traga. Porodice izražavaju opće nezadovoljstvo intenzitetom ekshumacija i identifikacija.

Dvadeset i četiri godine je prošlo a mnoge porodice još uvijek nisu pronašle svoje najmilije.

Klanjanje dženaze je predvodio Zijad-ef. Ljevaković, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Ukazao je na činjenicu da su kroz historiju mnogi zločinci pokušavali sakriti zločin ili tragove zločina, ali da na kraju svakoga zločinca stigne zaslužena kazna, ako ne na ovome svijetu, onda zasigurno na drugome. U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca,danas je klanjana deseta kolektivna dženaza i obavljen ukop trinaest žrtava zločina počinjenih nad civilima Bratunca tokom 1992. godine

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti