Search

U Goraždu održani 21. tradicionalni susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“

Goražde, 09.05.2019. godine: Povodom obilježavanja 9. maja – „Dana Zlatnih ljiljana“ Bosne i Hercegovine u Goraždu upriličeni  21. tradicionalni susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja. Manifestaciji je, pored brojnih predstavnika društveno-političkog života u BiH, prisustvovao i ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH doc.dr. Salko Bukvarević.

Cvijeće na spomen- obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“ uz brojne delegacije položili su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH doc.dr. Salko Bukvarević, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Džaferović Obuća te resorni ministri Kantona Sarajevo i BPK Ismir Jusko i Edin Aganović i druge delagacije.

Svake godine je drugi kanton domaćin ove manifestacije, tako da je ovogodišnja organizacija pripala Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK). Istaknuto je da se 9. maja obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, zbog čega su između ostalog, „Zlatni ljiljani“ i dobitnici najvećih ratnih priznanja preuzeli ovaj datum kao svoj, kako bi njegovali tekovine antifašističke borbe na ovim prostorima.

Uz čestitke za Dan zlatnih ljiljana ministar Bukvarević je kazao:“Svi oni centri koji su pripremali agresiju na BiH danas rade na tome da iskrive istinu o odbrani BiH i zbog toga je važno obilježavati ove značajne datume i prenositi tu istinu na mlađe generacije, prije svega sa željom da se BiH razvija u miru, slobodi i očuvanju ljudskih prava i naravno uz podršku na njenom evropsko putu. Dakle, ovo je veoma važno da se naši zlatni ljiljani svake godine okupljaju u nekom drugom gradu, a danas su naši heroji u svom gradu.”

“O našem heroju gradu u posljednje vrijeme kuju se gnusne laži, u manjem bh. entitetu neumorno podnose lažne krivične prijave protiv goraždanskih boraca i komandanata. Bez ikakvih materijalnih dokaza optužuju se ljudi samo zato što su se branili i odbranili svoj narod i to im je jedina krivica. Zato sa ovog mjesta želimo da uputimo jasnu poruku da je ovo grad heroj u kojem žive samo heroji. Ovdje ne stanuju zločinci, oni žive u drugim gradovima drugog entiteta – poručio je Aljo Bošnjaković, predsjednik Saveza dobitnika NRPO Federacije BiH.

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija počela je okruglim stolom na temu Goražde u periodu 1992.-1995. „Zločin bez kazne“ nakon čega je položeno cvijeće i odata počast na Centralnom spomen-obilježju braniocima Goražda ali i svim šehidima i poginulim braniocima. Cvijeće je položeno i odata je počast i na spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Povodom Dana zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom u Centru za kulturu održana je svečana akademija na kojoj je uz prigodna obraćanja  upriličen i defile ratnih zastava korpusa i divizija Armije RBiH, koje su uglavnom nosili sinovi dobitnika “Zlatnog ljiljana”.

Dodijeljene su i zahvalnice zaslužnima a manifestacija je završena zajedničkim iftarom.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti