Search

U JANJI OBILJEŽENA GODIŠNJICA SPOMEN OBILJEŽJA ŠEHIDA I CIVILNIM ŽRTVAMA RATA 1992-1995.

Danas je, u Janji, obilježena godišnjica otvaranja spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata 1992-1995. sa područja Janje kojoj je u svojstvu izaslanika ministra Doc.dr. Salke Bukvarevića, prisustvovao Sakib Halilović.

U gradskoj Atik džamiji proučen je tevhid pred duše Semberskih šehida, a potom je uz  učenje Fatihe položeno  cvijeće na spomen obilježje ispred džamije. Posebnu počast  za 77 poginulih i ubijenih odali su učenici osnovne škole Janja mirnom šetnjom do  mosta na rijeci Janji odakle su u rijeku bacili 77 karanfila, koji simbolišu broj ubijenih. Obilježavanju je prisustvovalo oko tri stotine osoba, a među zvanicima bili su i predstavnici boračkih udruženja i žrtava rata  iz Bijeljine – Janje, Zvornika i okolnih općina, te predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca odbrambeno oslobodilačkog rata i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Organizatori obilježavanja godišnjice otvaranja spomen obilježja bili su Udruženje logoraša Bijeljina – Janja, Medžlis Islamske zajednice Janja i Udruženje demobilisanih boraca ARBiH Bijeljina – Janja.

Predstavnici organizatora su u svom obraćanju poslali poruku: „u Janju se vratilo više od 90% od prijeratnog stanovništva i  trenutno na ovom prostoru živi više od 6.000 povratnika od čega je 750 demobilisanih boraca ARBiH.Upoznati smo sa donošenjem Zakona o  pravima demobilisanih  boraca i svim odredbama koje se nalaze u njemu. Dajemo punu podršku federalnom  ministru doc.dr.Salki Bukvareviću što  nastoji da borcima vrati dostojanstvo, pa i nama koji smo se vratili na postore manjeg BiH entiteta, gde ćemo konačno kroz član.4 ovoga zakona, koji definiše 16 ključnih prava, konačno biti priznati kao pripadnici ARBiH, i da možemo ostvarivati svoja prava ma gde živjeli na prostoru države BiH. Borci Semberije ne traže borački dodatak,mi hoćemo da radimo i tražimo podršku za naše projekte zapošljavanja i samozapošljavanja jer smatramo da samo na taj način možemo pomoći sebi i državi za koju smo se borili.“

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti