Search

U Kalesiji obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Kalesija, 14.04.2019. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je centralnoj svečanosti obilježavanja 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine za područje tuzlanskog kantona.

Organizator obilježavanja je Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona, dok je domaćin bila Organizacija demobilisanih boraca „23.maj“ Kalesija uz podršku općinskog načelnika Seada Džafića.

Ovogodišnji slogan obilježavanja ovog bitnog datuma za našu domovinu je „Svi smo mi BiH armija“, a u sklopu obilježavanja u petak, 12.aprila, u sali BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija upriličena je i promocija knjiga „Dogovoreni rat“ i „Smrt na Savskom mostu“ autora Seada Omeragića.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom čestitao Dan Armije RBiH kazavši kako je „Armija RBiH branila i odbranila državu i sve njene građane, i mi zahvaljujući velikoj žrtvi pripadnika Armije RBiH, prije svega šehida i poginulih branilaca, ratnih vojnih invalida i svih branioca imamo slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu koju možemo graditi na evropskom putu“.

Današnja svečanost je počela postrojavanjem ratnih jedinica a tim povodom Mirzet Alić predsjednik Organizacije demobilisanih boraca “23.maj” Kalesija je kazao: “Dan ratnih jedinica općine Kalesija je 8. april i do sada nismo obilježavali taj datum, kroz ovaj dio mi smo htjeli da i to objedinimo i da u narednom periodu u kontinuitetu počnemo obilježavati Dan ratnih jedinica naše općine, jer je to jedan od značajnih datuma”.

“Za nas Kalesijce i mene kao načelnika ovo je izuzetno važan dan jer je Kalesija dala veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. Kalesija je prvi oslobođeni grad koji je pružio otpore širenju agresora ka aerodromu u Dubravama i kasarni na Husinu. Znači, u Kalesiji je postavljen stub odbrane Bosne i Hercegovine. Mi Kalesijci smo posebno ponosni na taj datum” istakao je načelnik Općine Kalesija Sead Džafić.

Ovim povodom položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Kalesiji, odata dužna počast svim šehidima i poginulim braniocima. Također, upriličena je i Svečana akademija, kao i takmičenje u raznim sportskim aktivnostima.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti