Search

U OLOVU SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA , OTVORENI: TRG SENAHIDA BOLIĆA BOLE I MUZEJ OLOVO

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslogbodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević danas je u Olovu prisustvovao obilježavanju Dana općine Olovo.

U sali Centra za kulturu i informisanje nakon intoniranja himne BiH održana  je svečana sjednica OV Olovo. Obraćajući se prisutnim vijećnicima i zvaničnicima kantona i Federacije BiH ministar Bukvarević je naglasio da Olovo zaslužuje da nosi epitet „grad budućnosti“ jer je vidljivo svakim danom  da su životni uslovi građana Olova sve bolji. Naglasio je da je država BiH u proteklom periodu za borce i članove njihovih porodica  izdvojila više od deset milijardi KM, odnosno cca oko 600 miliona godišnje i da će nastaviti prioriteno raditi na poboljšanju uslova života boračkih kategorija. Pozvao je sve nivoe vlasti da zajedničkim snagama i udruženo rade na projektima zapošljavanja i samozapošljavanje boračkih kategorija u cilju stvaranja još boljih uslova života i vraćanja dostojanstva svakom braniocu.

Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković  je između ostalog naglasio da je posljednja odluka kojojom je Vlada ZDK odobrila 30.000 KM za projekat uređenja šehidskog mezarja u Solunu došao u pravom trenutku kada općina Olovo obilježava svoj dan i odaje počast šehidima i poginulim borcima općine Olovo i borcima ostalih općina Sokoca i Han Pijeska i Ilijaša.

Prisutnima se obratio i Općinski načelnik Đemal Memagić koji je između ostalog naglasio da sve što je urađeno na planu poboljšanja uslova života građana općine Olovo je za stvaranje i vraćanje dostojanstva svakom od stanovika ove općine.Grad heroj i njegovi borci i šehidi i njihove porodice to zaslužuju.
Na svečanoj akademiji prikazan je i film o Olovu i posljednjem napretku koji je učinjen na planu uređenja grada i prigradskih naselja.

Na platou centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim borcima općine Olovo načelnik općine Olovo Đemal Memagić i sin rahmetli komandanta Senahida Bolića Bole otkrili su tablu sa nazivom „Trg Senahida Bolića Bole“ čime je i zvanično plato ispred Općine Olovo dobio ime po legendarnom olovskom komandantu,dobitniku Zlatnog ljiiljana i štita sa Zlatnim mačevima.
Potom je ministar Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević odao počast i položio cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima općine Olovo

Danas je svečano otvoren Muzej Olovo,na čijoj je pripremi tokom proteklih nekoliko mjeseci radio Centar za kulturu i informisanje Olovo. Općinski načelnik je istakao da je po preuzimanju načelničkog mandata započeo sa adaptacijom i uređenjem zgrade za Muzej znajući da ovom gradu i općini nedostaje mjesto koje će čuvati od zaborava prošla vremena i odati počast svim zaslužnim sinovima i herojima Olova.

Prema riječima direktora Centra za kulturu i informisanje Samira Milunića ovo je istorijski dan za Olovo jer po prvi put je dobilo Muzej koji će biti mjesto gdje će današnje i buduće generacije moći spoznati više činjenica o vremenu i ljudima koji su ostavili trag u historiji ovog grada.

Dina Memić stručna savjetnica za muzejske zbirke i postavke Fonda memorijala Sarajevo je za naš radio kazala da otvaranje muzeja podrazumijeva dugotrajan i kompleksan proces do formiranja svih predviđenih postavki.

-Ovdje u Olovu smo uspjeli uraditi skoro nemoguće a to je da smo za relativno kratko vrijeme uspjeli prikupiti ,selektirati i osmisliti stalnu muzejsku postavku 1.Slavne olovske brdske brigade.Soba sjećanja će čuvati uspomenu na sve šehide i poginule borce općine Olovo,tu je i postavka o olovskim nekropolama stećaka,kao i info pano sa osnovnim informacijama o općini Olovo,ističe gospođa Memić.

Suad Zijadić pomoćnik direktora Fonda memorijala Sarajevo je pružio svu stručnu i moralnu podršku u radovima koji su predhodili otvaranju muzeja,ovom prilikom je istakao da baviti se kulturuom znači baviti se samim sobom,izučavanjem svoje istorije,kulture i tradicije kako bi znali ko smo i šta smo.Pozvao je mlade ljude da se kroz školske sekcije,i na druge načine uključe i volontiraju na ovakvim i sličnim poslovima jer im to jednog dana može biti prilika za posao.
Jedan od brojnih posjetilaca muzeja bio je i Hašim Turbić bivši borac Armije R BiH i 1.Slavne olovske brdske brigade koji je kazao ,
-Hvala Bogu da se neko sjetio da nam treba ovakvo mjesto,a to je vjerovatno naš načelnik Đemal Memagić kojem se u ime svih boraca zahvaljujem na ovom djelu.Sada ću imati gdje da dođem i dovedem svoje unuke da vide istoriju naše odbrane od agresije,kaže Turbić.
Muzej će za sve posjetioce biti otvoren svakog radnog dana od 8.00-do 16.00.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti