Search

Članovi porodica otvorili Muzej devet heroja

Kovači, Sarajevo, 26.04.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr.Salko Bukvarević prisustvovao je svečanosti obilježavanja godišnjice postojanja Fonda memorijala KS u okviru koje je sa porodicama i drugim zvaničnicima otvorio  Muzej devet heroja u Memorijalnom centru Kovači.

Muzej devet heroja posljednji je u nizu kulturnih znamenja Fonda memorijala KS-a, institucije koja već 22 godine egzistira i njeguje tekovine onoga što se desilo u periodu 1992-1995. Muzejska postavka se sastoji iz dva dijela. U prvoj prostoriji je informativni dio, ulazne informacije koje trebaju predstaviti ličnu kartu heroja, ko su oni bili, na kojim područjima su djelovali, vrste odličja kojima su nagrađeni  i slično. U drugoj prostoriji izloženi su lični predmeti heroja, a pored toga postoje i dva sloja postavke. U drugoj prostoriji se nalaze skrivene pregrade i ladice koje posjetioce pozivaju na interakciju.

Ministar Bukvarević je kazao da mu je izuzetna čast što su danas prisutne porodice heroja. “Ovo je izuzetan dan za Sarajevo ali i za državu BiH, i nadam se da će mladi i generacije koje dolaze posjećivati ovaj Muzej, učiti i čitati o istinskim herojima koji su pokazali i dokazali da su više voljeli državu i sve njene narode nego sebe. To su narodni komandanti, izašli iz naroda, koji su živote izgubili u herojskoj i časnoj odbrani od agresora” kazao je ministar Bukvarević.

Suad Zijadić, direktor Fonda, kazao je svaki od devet heroja dao ogroman doprinos i zanimljiv je na zaseban način, a zajedno čine nevjerovatnu priču.

Dodao je kako su porodice heroja prepoznale značaj onoga što se radi i naknadno dostavljaju artefakte koji će biti izloženi. Među eksponatima su fotografije boraca, njihovi lični predmeti, a među njima i oni koje su imali uz sebe u trenutku pogibije.
Muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata”, poznata i pod nazivom “Muzej devet heroja” je složen projekt koji traje nekoliko godina, a cilj je budućim generacijama prenijeti činjenice o ljudima koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.
U projekat, pored Fonda Memorijala koji je inicijator priče, uključile su se i porodice, prijatelji i saborci i donirali predmete kako bi se sačuvalo sjećanje na devet heroja.

Ovim povodom upriličena je i večera za porodice devet heroja kojoj su prisustvovali federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a kao i ministar za pitanja boraca u Vladi KS-a Ismir Jusko, na kojoj su porodicama dodijeljene replike priznanja Orden heroja oslobodilačkog rata.

Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Enver Šehović i Midhad Hujdur, su devet branilaca za državu i slobodu BiH i svih njenih građana, koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti